Свързани новини

14.01.2022 12:03

Топлофикация Враца произвежда зелена енергия от биомаса

Видян 1038 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"През 2022 г. продължаваме да работим по проекта ни за внедряване на биомаса в производството на енергия. Предвиждаме след извършването на ремонтните и строителни дейности да произвеждаме топлинна енергия, използвайки технология за оползотворяване на биомаса. Предвидили сме номиналната входяща топлинна мощност на съоръжението да бъде 16,87мв, като според плановете няма да има промяна в общия разрешен капацитет на площадката." Това коментира инж. Радослав Михайлов, директор на "Топлофикация Враца" на въпрос за предстоящите проекти, върху които ще работят през новата година. Инж. Михайлов обясни, че инвестиционното намерение се позовава на Закона за опазване на околната среда и Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда и по тази причина дружеството е публикувало официално уведомление до обществеността.


„Внедряването на биомасата в производството на енергия допринася за екологичното и икономическо развитие на „Топлофикация Враца“. За нас като Дружество биогоривата ще помогнат да бъдем по- енергийно независими от покачването на цените на природния газ. Добавянето на биомасата в горивния микс спомага за екологичното и икономическо развитие и на града ни. Клиентите получават „зелена“ енергия на достъпна цена. В условията на енергийна криза използването на биомаса придобива още по-голямо значение именно заради по-ниския разход на средства при нейното оползотворяване. Той играе спасителна роля във време, когато цените на енергията се увеличават драстично. “, заяви инж. Михайлов. Той подчерта, че за тях е важно да осигурят екологично отопление на клиентите си и едновременно да дадем своя принос за по-чист въздух за врачани. Според него насърчаването на използването на биогорива играе важна роля в достигането на целите на ЕК за редуциране на вредните емисии.


"Биомасата е една от най-добрите алтернатива на твърдите изкопаеми горива при производството на енергия. Тя е суровина, получена от остатъци от растителни култури. За биомаса се приемат всякакви типове слама, както и люспи и пелети от ориз, слънчоглед и т.н. Основното предимство на биомасата е, че е възобновяем енергиен източник. Широко достъпна е, при това в големи количества. Нейни предимства се явяват и сравнително по-ниската цена, неголямата инвестиция, свързана със създаването и експлоатацията на подобна станция. Насърчаването на използването на биомаса играе важна роля и в достигането на целите на Европейската комисия по отношение на климатичните промени.", заяви инж. Михайлов. По думите му до момента за Европа енергията, произвеждана от биомаса, съставлява около 2/3 от цялата енергия, произвеждана от възобновяеми енергийни източници. Финландия и Швеция са сред водещите държави от ЕС, които силно разчитат на биомасата. "Използването на биомасата за енергийни цели не замърсява околната среда и затова тя се счита за източник на екологична чиста или “зелена енергия”. В България е налице огромен потенциал от растителна биомаса, който може да бъде развит, като се подобри използването на съществуващите ресурси и се увеличи производителността.", подчерта инж. Михайлов.


Директорът на "Топлофикация Враца" заяви, че освен екологичния ефект, събирането и оползотворяването й, се намалява и опасността от възникването на пожари. "Вместо остатъците от растителните култури да бъдат оставяни да гният и да създават риск от възникването на горски пожари, при добива на биомаса се извършва едновременно санитарна сеч и отстраняване на болни и опасни дървета. Всичко това подобрява значително и горското стопанство.", зави инж. Михайлов.


Инж. Михайлов посочи, че според него значението на биоенергията ще расте в Европа, защото е една от най-евтините опции за възобновяема енергия и една от малкото, които могат да снабдяват непрекъснато с  топлинна и електрическа енергия. Директорът на предприятието изтъкна необходимостта от въвеждането на държавни стимули за използването на енергия от биомаса у нас.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Едно такова майско празнично се получава при вас

Едно такова майско празнично се получава при вас.