Реализацията на инвестиционната програма за обновяване на основните производствени съоръжения на Топлофикация Плевен тече с пълна сила.

Свързани новини

26.10.2023 10:26

Топлофикация Плевен увеличава инсталирания си капацитет до няколко месеца

Видян 496 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Реализацията на инвестиционната програма за обновяване на основните производствени съоръжения на Топлофикация Плевен тече с пълна сила.

    „Работим активно по инсталирането на трите когенератора, които наскоро закупихме. Новите съоръжения също работят на природен газ. За момента не планираме тотална промяна на горивния микс, тъй като обстоятелствата и законодателството не го налагат. Очакванията ни са в рамките на няколко месеца новите съоръжения да влязат в експлоатация.“ обясни инж. Йордан Василев изпълнителен директор на Топлофикация Плевен.

    Трите нови съоръжения на Топлофикация Плевен притежават обща инсталирана мощност от малко над 26 МВт. С толкова ще се увеличи и капацитетът за производство на енергия на Топлофикация Плевен, а оттам и общото електро производство в страната, което според директора е „малка стъпка в желаната от Европа посока“.

    „Увеличаването на дела на произведената от природен газ енергия на територията на България ще спомогне за постигане на целите на т.нар. Зелена сделка, а именно постепенно формиране на по-екологично производство на енергия чрез плавно заместване на въглищата с по-щадящи околната среда източници. За момента увеличаването на производството от природен газ е основното, чрез което топлофикациите, използващи синьото гориво, могат да дадат своя принос в зелената кауза. Някои развиват и проекти за внедряване на биомаса и биогаз като алтернативно гориво, което също е добра опция, но с биомаса няма как да се замени на 100% горивният микс.“ заяви инж. Йордан Василев.

    Експертът по енергетика обясни, че предимството на съоръженията, работещи на природен газ пред въглищните, е фактът, че процесът по производство на енергия не води до отделяне на серни оксиди, диоксиди и фини прахови частици във въздуха. Инж. Йордан Василев разясни, че при използването на природен газ емисиите на отделяния азотен оксид и въглероден диоксид са в пъти по-малко спрямо същите при използването на въглища.

    „Природният газ не е бъдещето на енергетиката в Европа, но ще продължи да играе сериозна роля в прехода към безвъглеродна енергия, в следващите десетилетия. Към момента синьото гориво предлага най-добрата опция за заместване на въглищата.“ е категоричен инж. Йордан Василев.

    Мнението на експерта се потвърждава и от световни износители като Шеврон и Шел, които са единодушни, че природният газ ще играе дългосрочна роля в енергийния преход.

    „В момента конкуренцията за втечнен природен газ става все по-голяма, не само предвид войната в Украйна, същото предизвиква и случващото се в близкия Изток. В момент, в който Европа драстично намали зависимостта си от природен газ, развиващите се страни се насочват към дългосрочни сделки с други производители, за да ограничат риска от възникване на недостиг. Според реномираното издание на Блумбърг глобалното търсене на втечнен природен газ ще се увеличава с над 3,4% годишно в следващите няколко години, тъй като световните корпорации приемат втечнения природен газ за по-чисто изкопаемо гориво, способно да намали въглеродните емисии, но към днешна дата доставките са ограничени на фона на повишеното търсене.“ обясни инж. Йордан Василев.

    Експертът по енергетика заяви, че осигуряването на разнообразни източници на енергия ще е ключът към обезпечаване на енергийната сигурност не само в България, а и в цяла Европа.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв