Инвестицията е важна крачка към зелената трансформация

Свързани новини

15.07.2022 11:27

Топлофикация Перник инвестира в производство на изцяло зелена енергия

Видян 572 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Инвестираме в производството на зелена енергия. Това е наша отговорност към обществото и околната среда. Дейността на предприятието допринася за поддържането на добър стандарт на живот в региона като един от най-големите работодатели в Перник." заяви инж. Чавдар Стойнев, изпълнителен директор на "Топлофикация Перник". По думите му, когато става въпрос за устойчиво развитие, се стремят да постигат баланс между социалните и екологичните принципи. Инж. Стойнев подчерта, че целият екип на "Топлофикация Перник" изцяло подкрепя общите европейски усилия за декарбонизация и развитие на алтернативни енергийни източници.

Изпълнителният директор на "Топлофикация Перник" заяви, че влагат огромен ресурс, за да осъществят плавния и справедлив енергиен преход. "Ние инвестираме в производство на чиста енергия. Заставаме изцяло зад зелената идея. Опитваме се да направим съпричастни към нея клиентите и партньорите ни. Работим по проекти за намаляване на CO2 от производствената дейност. През 2019 г. закупихме три газови когенератора и според разчетите на централата те ще бъдат пуснати в експлоатация през есента на 2022 г." посочи инж. Стойнев.

Инвестицията е важна крачка към зелената трансформация. Според инж. Стойнев за разлика от твърдите изкопаеми горива, при изгарянето на природния газ се отделят в пъти по-малко емисии.

„Построихме ново хале, обособихме трасета за вода, пара, газ,  и други. Планираният разход на газ е 4500 нормални нмᶾ/час общо за трите." каза инж. Стойнев. По думите му с газовата когенерация няма да се емитират фини прахови частици и серен диоксид. "Чувствително ще спаднат и генерираните количества отпадъчна пепел, сгурия и гипс, както и ще се намалят емитираните замърсители от изгаряне на въглища" каза инж. Чавдар Стойнев.

"Паралелно с инвестицията в газовите когенератори, инвестираме в използване на биогорива за производството на енергия" каза инж. Стойнев.

Директорът на "Топлофикация Перник" посочи, че биомасата представлява слама от пшеница, ечемик, царевица, оризови люспи, остатъци от дърводобив или казано накратко, остатъци от селското и горското стопанство, от растения, както и преработени пелети. "Биомасата е възобновяем енергиен източник, който не замърсяват околната среда" обясни инж. Стойнев. По думите му биомасата съдържа 4 пъти по-малко азот, 16 пъти по-малко сяра и генерира 13 пъти по-малко количество пепели в сравнение с въглищата.

Инж. Чавдар Стойнев сподели, че планират изграждане на инсталация за производство на топлинна и електрическа енергия от биогаз. Той заяви, че това е поредният зелен проект, който ще помогне за опазването на околната среда и подобряването на качеството на въздуха в Перник.

Всички инвестиции са част от енергийната трансформация на "Топлофикация Перник".




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв