Базираната в Женева компания също така заявява, че няма да сключва нови сделки с руски петрол

Свързани новини

13.04.2022 15:23

Топ търговец се отказва от руския суров петрол

Видян 1730 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-големият независим търговец на петрол в света, Vitol, очаква да спре да търгува с руски суров петрол до края на тази година, съобщи Bloomberg във вторник.




Vitol "възнамерява да прекрати търговията със суров петрол и продукти с руски произход, освен ако не е указано друго", цитира Bloomberg имейл от говорителя на компанията, в който се казва още, че "обемите на петрола ще намалеят значително през второто тримесечие, тъй като текущите договорни задължения намаляват, и очакваме това да приключи до края на 2022 г.


 


" Базираната в Женева компания също така заявява, че няма да сключва нови сделки с руски петрол.


 


Съобщението на Vitol е следствие от искането на украинското правителство от края на март четирите най-големи световни търговци на енергия - Vitol, Trafigura, Glencore и Gunvor - да спрат да работят с руски суров петрол. Според "Файненшъл таймс" Trafigura е заявила, че сега купува по-малки количества руски петрол, Gunvor се е позовала на правно обвързващи съществуващи договори за търговия, а Glencore се е ангажирала да не влиза в нова търговия с руски стоки.




Дружествата за търговия с петрол са съществена част от инфраструктурата, която позволява разпространението на петрол и газ по света. През март Индия закупи няколко милиона барела руски петрол на спот пазарите от Vitol. Според Financial Times обаче някои рафинерии, банки и корабни компании избягват руската енергетика поради опасения за репутацията си.



Според руския Национален енергиен институт решението на Vitol да спре търговията с руски петрол няма да има значителен ефект върху петролната индустрия на страната, тъй като Vitol обработва само малка част от руския суров петрол.




"Vitol Group обикновено купува до пет милиона тона руски петрол годишно. В перспектива Русия произвежда около 550 млн. тона петрол годишно, от които около 45% се доставят на външните пазари", заяви заместник-директорът на института Александър Фролов пред руски медии в сряда. Той добави, че ако Vitol спре да продава руски петрол, китайските компании ще купят този обем.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец