Настоящите и бъдещите санкции срещу Русия могат да предизвикат един от най-тежките шокове в доставките на петрол в историята, предупреди в понеделник генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо представителите на ЕС, като добави, че ще бъде невъзможно да се заместят загубените количества в такъв случай

Свързани новини

12.04.2022 10:47

Няма алтернатива на руския петрол: ОПЕК

Видян 1501 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Настоящите и бъдещите санкции срещу Русия могат да предизвикат един от най-тежките шокове в доставките на петрол в историята, предупреди в понеделник генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо представителите на ЕС, като добави, че ще бъде невъзможно да се заместят загубените количества в такъв случай.




Около седем милиона барела руски суров петрол дневно напускат световния пазар в резултат на ембарго и други ограничения върху руската търговия, обясни той.


 


Официалният представител на ОПЕК също така заяви пред ЕС, че настоящата нестабилност на пазара се дължи на "нефундаментални фактори" извън контрола на ОПЕК и че ЕС е отговорен за насърчаването на "реалистичен" подход към енергийния преход.




Блокът обяви, че планира да се присъедини към САЩ и Обединеното кралство в налагането на ембарго върху руските енергийни продукти. За разлика от САЩ и Обединеното кралство обаче ЕС внася по-голямата част от енергийните си доставки от Русия и експертите предупреждават, че опитът за прекъсване на доставките може да доведе до катастрофални последици. По-специално, Германия очаква срив на цели индустрии, а ръководителят на австрийския енергиен гигант OMV заяви, че за неговата страна би било "невъзможно" да спре да купува руски газ.


 


 


Въпреки че САЩ обещаха да се включат и да запълнят празнините със своя по-скъп износ на втечнен природен газ (LNG), повечето терминали за LNG в Европа вече работят с пълен капацитет, което означава, че няма да има къде да се съхранява горивото. Други държави се стремят да използват кризата като възможност за навлизане на възобновяеми горива.


 


 


Въпреки това миналата седмица Европейският парламент поиска незабавно и пълно ембарго върху руския внос на петрол, въглища, природен газ и ядрено гориво. Някои страни, като Унгария и Словакия, ясно заявиха, че смятат да пренебрегнат забраната в интерес на самосъхранението, но други предупредиха гражданите си да затегнат коланите и да се подготвят за предстоящите трудни времена.


 


Петролът и газът не са единствените стоки, засегнати от войната в Украйна. Русия и Украйна произвеждат заедно около една трета от световния износ на пшеница, а двете страни са и големи износители на слънчогледово олио и торове. В резултат на това цените на хранителните продукти достигнаха исторически връх, а много държави и неправителствени организации предупреждават, че в близко бъдеще ще има недостиг на храна.


   Снимка: Ройтерс


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв