Поход извън утъпканите пътеки

Свързани новини

25.02.2023 07:12

Тирасия: по-малко известният съсед на Санторини на гръцките острови

Видян 3252 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само на 10 минути с водно такси от оживеното пристанище Амуди на Санторини, малкият остров Тирасия някога е бил присъединен към своя бляскав цикладски събрат като част от много по-големия остров Стронгилис, който е бил разкъсан след грандиозното изригване на Тира през 16 век пр. н. е.

В ярък контраст с магазините за сувенири, шикозните бутикови хотели и модните ресторанти на Санторини, този малък атол на Цикладите е останал изненадващо неразвит и със своите изоставени пещерни селища, тихи таверни и гледки към калдерата без тълпи местните жители често го описват като "Санторини преди петдесет години" От отдалечени параклиси с впечатляващи гледки към калдерата до скрити убежища, облени от огледално чисти води, и очарователни изоставени пещерни селища - ето как да върнете времето назад.


Най-добрите неща за правене в Thirasia

Поход извън утъпканите пътеки

За разлика от претъпканите пътни артерии на Санторини, в Тирасия има само един път, който свързва петте села, а повечето местни жители се придвижват с мотопеди или мулета, така че това е идеалният гръцки остров за пешеходен туризъм. Опаковайте вода и много слънцезащитни продукти и тръгнете с пешеходните обиколки на Санторини. По време на тази вълнуваща полудневна обиколка по осеяните с кремък кози пътеки, осеяни с лилава мащерка и осеяни с черни вулканични скали, ще откриете изоставените села на Тирасия и тайните заливи за плуване. Завършете деня в стила на Санторини с напръстници бяла ракия, поднесени с мезета в една от пещерите с ниски покриви на острова.



Гледка от остров Тирасия


Открийте местните традиции

Драматично кацнало на склона на стръмен овраг, Потамос е едно от най-красивите села на острова. За да се потопите в тази неповторима атмосфера, се разходете по криволичещи улички - покрай къщи с плоски покриви, бели фасади и сини врати, засенчени от лози и хартиени вериги от алени бугенвилии - до църквата Panagia tis Giatrissa. Прочута с чудотворната си икона, за която се твърди, че дарява плодородие, вътрешността на тази ухаеща на тамян свята сграда е отрупана с (малко страховити) кукли-бебета, оставени тук през годините от жени, чиито молитви са били чути.



Потърсете пещерните къщи

В центъра на мрежа от прашни пешеходни пътеки, изоставеното село Агрилия е известно с пещерните си жилища. За разлика от съседния Санторини обаче тези къщички за хобити, които са били изоставени след силно земетресение, не са превърнати в бутикови хотели. Следвайте тясната калдъръмена пътека, за да откриете тези пещерни къщи със сводове, заровени в гъста растителност, и да добиете представа какъв е бил животът на сестринския остров Тирасия преди нахлуването на туристите.


Открийте близнака на Фира

Поразително разположена на вулканичния ръб на калдерата, оживената столица на Санторини Фира има далеч по-спокоен двойник над водата. До Манолас, високо разположената столица на Тирасия, се стига по 270 стъпала (далеч по-лесно от 588-те стъпала на Караволадес във Фира) и представлява очарователна смесица от криволичещи калдъръмени улички с къщи в пещерен стил, древни вятърни мелници и старомодни магазини за хранителни стоки. Задръжте се за малко, за да се насладите на панорамната гледка към калдерата Оя, а след това отново слезте по стъпалата към Корфас, малкото пристанище на Тирасия, където можете да похапнете пресни морски дарове в саламура и други морски изкушения в редица таверни, разположени на метри от водата.


 
Плуване от вулканичните плажове

С безкрайната си ивица черен пясък и вулканични камъчета и зашеметяващата гледка към Оя, блестяща като сватбена торта отсреща, Агия Ирини е един от най-добрите вулканични плажове на Тирасия. От пристанището на Рива се стига лесно пеша по прашни улици, осеяни с ярки рибарски мрежи и с рибарски къщи. За разлика от претъпканите ивици вулканичен пясък на Санторини този прекрасен плаж, чиито бутилиранозелени води са осеяни с ярко оцветени традиционни лодки кайки, е почти безлюден дори в разгара на лятото.



Опитайте местната храна

Със същата плодородна вулканична почва като тази на сестринския Санторини, от сладкокожи чери домати до пухкави бели патладжани Тирасия споделя същите хранителни специалитети. В семейния ресторант "Рива" (близо до фериботното пристанище) собственикът Гиоргос събира каперси от околните склонове, за да ги поднесе с прясна риба, печена на дървени въглища, и сам отглежда жълт сплит грах, за да приготви влажна и кремообразна фава, поднесена с хрупкав домашен хляб, а ресторант "Панорама", разположен на перваза на калдерата в скалистия Манолас, е най-доброто място за традиционните пържени картофи "Доматокефедес", приготвени с вкусни сладки чери домати от Тирасия.


 Престой в тайно убежище


На остров Тирасия има само няколко хотела, включително Thirassia Paradise suites - комфортен семеен хотел с изглед към черния пясъчен плаж на Рива.


За нещо по-ексклузивно обаче се насочете към любимото място на знаменитостите Perivolas Hideaway.



Perivolas Hideaway Ana Lui


В подножието на отвесна червеникава скала, спускаща се към идиличен залив с черен пясък и огледално чисти води, това елегантно убежище, построено от камъни, на суровия източен склон на Тирасия изглежда отдалеч като древна крепост. Четирите приличащи на пещери апартамента са елегантни и модерни, с куполообразни стени и огромни прозорци, откриващи гледка към околните морски пейзажи.



Остров Тирасия с пристанище Корфос, ГърцияDavid Crossland / Alamy


С хеликоптерната площадка и частната моторна лодка за минути се стига до оживените улици на Оя, но повечето гости избягват претъпканите залези на Санторини, за да прекарат блажено спокойни вечери, вечеряйки на безкрайната палуба на Perivolas Hideaway с блестящ фон.


По-добри от залезите в Ия


За авантюристична алтернатива на претъпканите със замъци места за залез в Ия се насочете към параклиса Пророк Елиас на върха на планината Тирасия. До този малък бял параклис на южния край на острова се стига по тесен криволичещ път, от който се открива невероятна гледка към залеза на вулканичната калдера и селата Ия и Имеровигли. Освен стадо кози или няколко прелитащи чайки, вероятно ще бъдете единствените, които ще им се насладят.


 Източник: cntraveller.com


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби