Раци с космати нокти

Свързани новини

03.02.2024 07:45

Тези раци с космати нокти предизвикват хаос в европейските реки

Видян 2877 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Наречени така заради гъстите косъмчета по предните си нокти, китайските раци са страховити същества. Тяхното тъмнокафяво тяло може да достигне до три инча (осем сантиметра), а с изпънати нокти може да се разпростре на 10 инча (25 сантиметра) - приблизително колкото чиния за вечеря.

Класифицирани като един от 100-те най-лоши инвазивни чужди видове в света, раците са почти неунищожими: хранят се с почти всичко, могат да оцелеят както на сушата, така и в сладка и солена вода, и имат бърза репродуктивна способност - женските произвеждат между 250 000 и 1 милион яйца на едно хвърляне на хайвера.

За първи път са забелязани в Европа преди повече от век в река близо до Бремен, Германия. Вероятно са се придвижили от родната си Азия с баластните води на корабите. Оттогава насам популациите им в целия континент са се увеличили. Днес 18 от 27-те държави-членки на Европейския съюз са установили популации на рака и той е включен в списъка на инвазивните чужди видове, пораждащи безпокойство, в който се отбелязва, че негативното му въздействие включва нарушаване на водната хранителна верига, пренасяне на чума по раците и увеличаване на ерозията на дигите и бреговете чрез зариването му.


Учените от целия континент търсят начини да намалят популацията на митичния рак и по този начин да защитят местните екосистеми, унищожавани от инвазивния вид. През 2023 г. те се обединяват в рамките на финансиран от ЕС проект, наречен "Кланси".

Досега най-успешната стратегия е капан, разработен от Университета в Антверпен и Агенцията за околна среда на Фландрия в Белгия. От 2018 г. насам в страната са инсталирани три такива капана, в които са уловени около 3 милиона раци, според Йонас Схоелик, професор по водна екология в Университета в Антверпен. През реката се инсталира метален канал, в който раците попадат, докато се движат странично по речното корито. Тъй като не могат да изплуват, както другите водни видове, те са принудени да пълзят по тръби, водещи до клетки на двата бряга, където могат да бъдат събрани накуп и изхвърлени.

Друг капан със същия дизайн, независим от проекта на ЕС, беше инсталиран в Обединеното кралство миналата година, а групата планира да разположи още такива в Белгия, Германия, Франция и Швеция през следващите години.


Раци нахлуват в градовете

Капаните ще бъдат насочени към райони, през които мигрират голям брой раци. През есента възрастните раци мигрират от сладките води към морето, за да освободят яйцата си, а през пролетта младите раци се придвижват от морето по реките. Те изминават удивителни разстояния, достигащи до 6 мили (10 км) на ден, казва Шьолинк, като добавя, че някои от тях са били забелязани на повече от 600 мили (1000 км) навътре в сушата.

През тези месечни периоди те са най-видими, като се събират около шлюзовете или се придвижват по суша, за да избегнат язовири и други препятствия.


"Понякога те правят погрешен завой и се озовават в центъра на града", казва Шьолинк, който си спомня за стотици раци, пълзящи по улиците на Лиер, малък белгийски град, разположен на сливането на две реки. Той дори е чувал свидетелства за това как те се катерят по стените и се промъкват във влажните бани на домовете на хората.

Той обяснява, че раците процъфтяват в европейската среда по няколко причини. Подобно на повечето инвазивни видове, те нямат естествени врагове, хранят се опортюнистично и са много устойчиви. Но изменението на климата също може да изиграе роля, тъй като по-топлите води могат да помогнат на раците да се чувстват по-добре у дома си.

Налице е и голямото генетично разнообразие на вида. Schoelynck казва, че учените в Европа са докладвали за раци, които са хибрид между китайските и японските видове раци мишлета. "Когато се превърнете в хибрид, изведнъж ставате по-силни от конкурентите си и сте по-способни да оцелеете в предизвикателствата. Това, заедно с по-доброто качество на водата (през последните десетилетия), заедно с може би изменението на климата, (допринася) за новия бум, който виждаме да се случва днес", казва той.


Контрол на щетите

ЕС изчислява, че инвазивните чужди видове причиняват икономически щети на членовете му в размер на 12 милиарда евро (13 милиарда долара) годишно, а Стратегията за биологичното разнообразие до 2030 г. се ангажира с управлението на тези видове и предотвратяването на тяхното разпространение.

Учените смятат, че капаните предлагат рентабилно решение. "Системата е наистина чиста, много проста", казва Бьорн Суков, учен от института "Алфред Вегенер", който е базиран в Германия и участва в проекта "Кланси". Той обяснява, че ако се използват по-широко, те ще се поставят по-скоро в малки, достъпни притоци, отколкото в дълбоки и широки реки, а по време на активния миграционен сезон кутиите от двете страни на брега ще трябва да се проверяват и изпразват редовно, за да се избегне натрупването на раци.

Другите методи за улавяне, като например използването на мрежи, са по-трудоемки и скъпи, казва Schoelynck. "В един добър ден в Белгия може да уловите 80-100 рака на ден (с помощта на мрежа), докато с новия капан улавяте 8000-10 000 рака на ден."

Той добавя, че при него има и много по-малко прилов. "Ако използвате мрежи или фейки (тръбна мрежа с обръчи), ще уловите риба, дори застрашена риба, която се опитвате да защитите. При този капан - до момента - не се наблюдават никакви странични ефекти върху нито един от водните организми."


Хуманен край?


Един от основните въпроси без отговор е какво да се прави с раците, след като бъдат събрани.


Суков обяснява, че в различните страни от ЕС има различни правила за хуманно отношение към животните. В Германия на учените е разрешено да убиват раци само чрез варене или използване на електрически ток. Докато в Белгия те замразяват раците в кофи.


"Очакваме, че проектът ще даде обратна връзка за (най-)хуманния начин за убиването им", добавя Суков, както и за потенциалните приложения на мъртвите раци.

Макар че раците-митраци са сезонен деликатес в Китай, Шьолинк казва, че те имат малко месо и затова не са популярни на европейския пазар. Той добавя, че много от раците, уловени в капаните, ще бъдат млади, докато тези, които се консумират в Китай, са по-големи възрастни. Въпреки това раците, събрани в един от белгийските капани, отиват в местна зоологическа градина, където се използват за храна на животни, казва той.

Учените признават, че работата е в ход, но се надяват, че координираните европейски усилия ще спомогнат за събирането на знания и данни за инвазивния вид и неговото въздействие, което ще помогне за формирането на международна стратегия за контрол на популацията му. "Ако знаем къде е проблемът, колко е голям и как тези популации са свързани помежду си, ще можем да определим точно определени места на континента", казва Шьолинк. "Трябва да имаме координирани действия, за да си помагаме взаимно, защото за тези животни няма политически граници."


 Източник: CNN


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни