При предишното посещение на саудитския принц през 2020 г. сред обсъжданите теми беше енергийното сътрудничество между двете страни

Свързани новини

26.05.2022 12:05

Теодора Генчовска се срещна с принц Фейсал бин Фархан ал Сауд (Видео)

Видян 1820 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на външните работи на България Теодора Генчовска прие министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия - принц Фейсал бин Фархан ал Сауд. Двамата министри проведоха среща лице в лице, последвана от пленарни разговори между двете делегации.




Двамата са обсъдили различни стъпки за задълбочаване на политическия диалог, както и перспективите за по-нататъшното развитие на взаимноизгодно сътрудничество в области от стратегическо значение – енергетика, туризъм, сигурност.



Министър Генчовска посочи, че Кралство Саудитска Арабия е сред най-важните ни партньори в региона на Близкия изток.



„От взаимен интерес е да разширим сферите на икономическо сътрудничество между двете страни, където има определено неизползване на потенциал, както и да увеличим стокообмена“, каза външният ни министър.




Генчовска подчерта, че България иска да задълбочи сътрудничеството си в енергетиката със Саудитска Арабия.




„Бихме искали да задълбочим контактите си в ядрената енергетика и енергетиката изобщо. България разполага с капацитет за предоставяне на услуги в областта на извеждането от експлоатация и управление на радиоактивни отпадъци. Страната ни е с добри традиции в обучението на енергийни специалисти. Могат да бъдат допълнително проучени възможностите за обмен на експерти и обучение на специалисти“, каза тя.




Според нея друга потенциална област за сътрудничество е отбраната, особено военно-техническото сътрудничество, насочено към високите технологии. България е поканила Саудитска Арабия да участва във военното изложение „Хемус 2022“.




Министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Файсал бин Фаран ал Сауд определи отношенията между нашите страни като „страхотни“. В същото време той подчерта, че трябва да имаме по-голямо сътрудничество в икономиката и културата, както и в политическия диалог и всички видове енергетика.




„Визия 2030 на Саудитска Арабия има много проекти и възможности за инвестиции. Знаем, че България има много възможности във военния сектор. Ние се мъчим да го развием и трябва да задълбочим нашето сътрудничество в тази сфера“, каза принц Файсал.



Двамата са обсъдили и въпроси от международната политика, като войната в Украйна и справянето с последиците от нея. Принц Файсал е информирал министър Генчовска за развитието на последните събития в региона, включително войната в Йемен.


„Важно е да имаме добра координация в областта на сигурността и да се борим с тероризма“, каза още той.



 


Саудитският консорциум "Аркад" е изпълнител на строителството на газопровода "Балкански поток" в българския му участък. Сделката между "Аркад" и "Булгартрансгаз" беше на стойност над 1 милиард евро.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.