Свързани новини

15.01.2021 13:35

ЦИК лъже за ръчното броене на контролните разписки от машините: Мая

Видян 5771 пъти | Коментари 119
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Председателят на ЦИК лъже в полза на ГЕРБ за ръчното броене на контролните разписки от машините. На първо място Андреев каза, че водещи при машинното гласуване са разписките, които ще се броят и ще определят изборния резултат. Да, това може и да е било желанието на ГЕРБ и Обединените патриоти с промяната през 2020 г. в Изборния кодекс ама не са го написали и не са си го гласували.“

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в публикация във Фейсбук късно снощи по повод участието на председателя на ЦИК в предаването „Лице в лице“.

„Какво ще каже Андреев за чл. 270 от Изборния кодекс, който гласи „Действия преди отваряне на избирателната кутия“ и в ал. 2 определя, че преди отчитане на машинното гласуване и преброяване на бюлетините „отрязъците с номерата от бюлетините и контролните разписки от машинното гласуване се опаковат поотделно и се запечатват с хартиена лента. Хартиената лента се подпечатва с печата на комисията и се подписва от членове на комисията“. Как ще броят разписките Андреев и неговата ЦИК, след като вече те са опаковани и отстранени от масата за броене?“, пита Манолова.

Тя подчертава, че никъде законодателят не казва, че тези отрязъци се преброяват, така както това е уредено за неизползваните и сгрешените бюлетини. „Да не говорим, че е безсмислено и те да се броят, след като вече не се вписват в изборния протокол. Но, като се пишат на коляно промени, така се получава. А нормите на Изборния кодекс трябва да бъдат тълкувани в тяхната логическа последователност и взаимосвързаност, а не всяка норма да се тълкува отделно и извън целостта на нормативния акт“, категорична е Манолова.

„Изборният кодекс неслучайно въвежда висока защита на хартиената бюлетина и на бюлетината за машинно гласуване. Разписката не е приравнена на хартиена бюлетина и не носи нейните реквизити и затова се нарича „контролна разписка“, а не е въведена, за да се използва за политически поръчки. Контролна, Андреев, тъй като се използва само за контрол при евентуално оспорване на резултата и това се казва в документите на международните организации, включително на Венецианската комисия, които повече трябва да четете. Затова и в чл. 281, ал. 3 от Изборния кодекс законодателят е приел, че „данните от машинното гласуване се прибавят поотделно към данните от протокола на секционната избирателна комисия“, а не се прибавят, Андреев, данните от контролните разписки“, обяснява Манолова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 всичко е измислено 15.01.2021 16:55

    Всички взимат пример от Премиера, който непрекъснато ни лъже за всичко. Поредните избори, които предварително са обречени. И професорът Мишо станал мултимилионер по край тези избори, и тази купена подлога Андреев гарантират отново същото, но в повече. Защо не се отмени невалидността на бюлетина, която е драскана, но отчетливо личи задрасканото квадратче - точно за това, най-лесно е да драснеш вражеска бюлетина и да я направиш невалидна!!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци