Това означава, че според ВАС ЦИК напълно законно е спряла гласуването с машини на първия тур. Манипулациите в медиите се появиха, защото в същото решение ВАС обявява за незаконосъобразно решението на ЦИК само за втория тур на изборите, защото до тогава има възможност да се изпълнят изискванията на закона при спазване на процедурите.

Свързани новини

31.10.2023 12:00

ЦИК е действала законно за машините: Съдът

Видян 1585 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На балотажа на местните избори в неделя ще може да се гласува и с машини, реши ВАС. Условие за това е министърът на електронното управление Александър Йоловски лично да подпише удостоверението за сертифициране на устройствата, а не неговият зам. Михаил Стойнов.


Същевременно ВАС установи, че зам.-ът му не е имал право да получава достъп до кодовете. Според съдиите неговото упълномощаване от министъра е нищожно, защото не е предвидено в Закона за електронното управление.


Магистратите обявиха, че ЦИК е действала в рамките на ИК при провеждането на първия тур. Съдиите правят констатацията, че “решението на комисията, в частта за провеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023г. само с хартиени бюлетини, се явява законосъобразно".


Междувременно решението на ВАС по делото за спрения машинен вот се тълкува манипулативно в медиите, отбелязаха юристи в социалните мрежи. Подобни интерпретации се появиха, тъй като в същото решение съдът обявява за незаконосъобразно решението на ЦИК само за втория тур, защото до тогава има възможност да се изпълнят изискванията на закона при спазване на процедурите.


”В останалата част за провеждане на гласуването на втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023г. само с хартиени бюлетини, решението е незаконосъобразно. За провеждането на тези избори може да се изпълнят изискванията на закона при спазване на законустановената процедура като удостоверяването по чл.213а, ал.2 от Кодекса се извърши от компетентните за това органи по предвидения ред.


По тази съображения решението на ЦИК в частта за гласуване на втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023г. само с хартиена бюлетина е незаконосъобразно и в тази част следва да бъде отменено”, сочи съдът.


Напомняме, че общо 12 жалби постъпиха в събота по електронен път от ЦИК във ВАС. Съгласно ИК те трябваше да бъдат разгледани и по тях да има съдебно произнасяне в тридневен срок от постъпването им.


Подадените жалби са от ППДБ, Единение, от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник в Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник в Столична община Петър Славов, както и от 6 физически лица в качеството им на избиратели.


Решението на ВАС не може да се обжалва.


Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 31.10.2023 19:40

    Измъкване за пред простия български избирател! И навеждане пред хартиената коалиция! За сметка на българския народ! Такова е съдебното решение!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог