Цените на суровия петрол

Свързани новини

18.03.2024 17:33

Цените на петрола достигат четиримесечен връх

Видян 1345 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цените на суровия петрол се повишиха до 86 долара за барел в понеделник, достигайки четиримесечен връх, като експертите от бранша отдават скока на добрите икономически данни от Китай и атаките на украински дронове срещу руски петролни рафинерии.

Световните фючърси на бенчмарка Брент поскъпнаха с 4% от миналата седмица и към 9:45 ч. по Гринуич се търгуваха за 86 долара за барел, докато американският бенчмарк West Texas Intermediate беше над 81 долара.

Цените на петрола достигнаха най-високите си равнища от ноември насам, след като макроикономическите данни на Китай надхвърлиха очакванията, засилвайки оптимизма за икономиката на Пекин, твърдят пазарни анализатори.

Според Ролф Хабен Янсен, главен изпълнителен директор на Hapag-Lloyd, петият по големина океански превозвач в света, перспективите пред световната търговия също са се подобрили, въпреки че възстановяването на Китай се бави и търговските превози през Червено море продължават да бъдат нарушавани.


Също така виждаме, че в много случаи запасите са изчерпани и досега наблюдавахме добро възстановяване след Китайската нова година", каза Янсен пред CNBC в понеделник.


Анализаторите също така предположиха, че неотдавнашните удари на украински дронове по руски рафинерии са засилили геополитическите рискове, което е довело до повишаване на цените на суровия петрол.
В събота украински безпилотни летателни апарати се насочиха към няколко руски петролни рафинерии, което е последната серия от удари по енергийни съоръжения.


Нападенията бяха насочени към заводи в руската област Самара, на повече от 1000 км от украинската граница. Според областния управител Дмитрий Азаров на територията на рафинерията на "Роснефт" в Сизран се е запалило технологично съоръжение. Капацитетът на завода е 8,5 млн. барела годишно, или около 170 000 барела на ден. Пресечен е опит за нанасяне на удар по втора рафинерия в Новокуйбишевск, добави губернаторът.


Повишението на цените на суровия петрол се дължи и на съкращаването на производството от ОПЕК+ и на очакванията на икономистите за глобален дефицит през тази година.


ОПЕК+, която включва Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзници, включително Русия, се договори през октомври 2022 г. да намали добива с 2 млн. барела на ден (което се равнява на 2% от световното предлагане) до края на 2023 г. По-късно групата се съгласи да удължи ограниченията до края на 2024 г. в опит да балансира пазара.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби