САЩ провели секретни преговори с Иран

Свързани новини

14.03.2024 12:03

САЩ провели секретни преговори с Иран за овладяване на атаките на хутите в Червено море

Видян 264 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съединените щати са провели тайни преговори с Иран с посредничеството на Оман през януари, за да убедят Техеран да ограничи атаките на йеменските хути, подкрепени от Иран, срещу търговски кораби в Червено море.

Делегациите бяха водени от близкоизточния цар на администрацията на Байдън Брет Макгърк и специалния им пратеник за Иран Ейбрам Пейли и иранския заместник-министър на външните работи Али Багери Кани, съобщиха неназовани американски и ирански служители пред Financial Times.

Двете страни не са се срещнали директно. Преговорите са опосредствани с посредничеството на омански служители, които се движат между тях. Това е първият подобен ангажимент след прекъснатите "преговори за близост" по ядрената програма на Техеран през май, които също се проведоха в Оман.


Представители на САЩ и Иран заявиха пред изданието, че американската делегация в Оман през януари също е изразила загриженост относно ядрения проект, без да навлиза в подробности.

Кръгът от преговори, насрочен за февруари, беше отложен, тъй като Макгърк пренасочи фокуса си към усилията за осигуряване на временно примирие и сделка за освобождаване на заложници между Израел и Хамас. Втората сделка с "Хамас" остава неуловима повече от три месеца след последното временно примирие с терористичната групировка в края на ноември, при което бяха освободени 105 заложници от 253-мата, взети по време на клането на 7 октомври.


В знак на солидарност с "Хамас" бунтовниците хуси – част от регионалната "ос на съпротива" срещу САЩ, Израел и техните съюзници – започнаха ракетни атаки срещу Израел и започнаха да се насочват към търговски кораби в Червено море, обявявайки, че израелските кораби са легитимни цели.


 Но те често се насочват към плавателни съдове, които нямат ясни връзки с Израел, застрашавайки корабоплаването по ключов маршрут за световната търговия и енергийните доставки, когато напрежението в доставките вече оказва натиск за повишаване на инфлацията в световен мащаб.

Атаките ескалираха въпреки ръководения от САЩ многонационален отговор, който включваше удари и прихващания за защита на плавателни съдове в Червено море. Съединените щати и Великобритания започнаха удари по цели на хутите в Йемен и преименуваха милицията като терористична група.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни