Криза в Червено море

Свързани новини

03.03.2024 08:00

Повечето износители от Обединеното кралство са засегнати от кризата в Червено море

Видян 8535 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повече от половината британски износители и производители са се сблъскали с проблеми, свързани с прекъсването на корабоплаването в Червено море, причинено от нападенията срещу кораби от страна на йеменските бунтовници хути, сочи ново проучване на Британските търговски камари (БТК).

Според доклада 55 % от износителите са съобщили за проблеми, свързани с кризата, както и 53 % от производителите и фирмите, предоставящи услуги за бизнеса и потребителите, включително търговци на дребно и на едро. От всички предприятия 37 % от повече от 1 000 анкетирани фирми съобщават за последици.

Сред основните проблеми, с които се сблъскват фирмите, са увеличените разходи за доставка, като някои от тях съобщават, че цената на превоза на контейнер от Азия до Европа се е повишила с до 300 % през последните няколко месеца. Друг основен проблем са логистичните забавяния, които са увеличили обичайните срокове за доставка с три до четири седмици. Други проблеми, посочени от фирмите, са затрудненията с паричните потоци и недостигът на компоненти в производствените линии.


"Това проучване ни дава непосредствена представа за въздействието на смущенията в Червено море върху бизнеса в Обединеното кралство. В сектора на морските превози на товари е имало свободен капацитет, за да се реагира на трудностите, което ни е спечелило известно време... Но нашето изследване показва, че колкото по-дълго продължава настоящата ситуация, толкова по-вероятно е натискът върху разходите да започне да се увеличава", заяви Уилям Бейн, ръководител на търговската политика на BCC.


Около 15 % от търговското корабоплаване в света се осъществява през Червено море, което е най-прекият път от Азия до Европа. Големите транспортни компании бяха принудени да изпратят стотици свои кораби на по-дълги и по-скъпи пътувания около нос Добра надежда в Южна Африка, след като бунтовниците хути де факто блокираха водния път.


Според последния доклад на Килския институт глобалната търговия е спаднала с 1,3% от ноември до декември 2023 г. в резултат на кризата. Междувременно бойците обещаха да продължат атаките, след като САЩ и Обединеното кралство предприеха кампания за бомбардиране на свързани с хутите цели в Йемен.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

стрелец