Цените на океанските превози растат до небето

Свързани новини

27.01.2024 07:31

Цените на океанските превози растат до небето: WSJ

Видян 5001 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Средната цена на един контейнер се е увеличила повече от два пъти в световен мащаб през последния месец, според статия в Wall Street Journal.

В статията се посочва, че нарушенията, причинени от продължаващите нападения на хутите срещу товарни кораби в Червено море, предизвикват шокови вълни в световните вериги за доставки, забавят доставките и увеличават транспортните разходи.

Цитираните от изданието данни на базираната в Лондон компания Drewry Shipping Consultants показват, че само през седмицата, приключила на 18 януари, средната цена на превоза на 40-футов контейнер в световен мащаб е скочила с 23% до 3777 долара. По този начин текущата цена е повече от два пъти по-висока от тази преди месец.

"Увеличението се усеща далеч отвъд нарушените търговски маршрути, които свързват Китай с Европа и Източното крайбрежие на САЩ", пише WSJ, като отбелязва, че спот тарифите за превоз на контейнер от Китай до Лос Анджелис са се покачили с 38% през седмицата до 18 януари до 3 860 долара.

"Волатилността се завръща, и то в голяма степен в международния контейнерен транспорт", заяви Филип Дамас, управляващ директор на Drewry, цитиран от WSJ.


Дамас обясни, че много големи компании, които са сключили по-дългосрочни договори с морските превозвачи, плащат допълнителни такси от 20 % или повече към договорните цени, за да компенсират по-високите разходи, например за гориво и застраховка.

Базираните в Йемен бунтовници хути са извършили десетки атаки с дронове и ракети в Червено море от началото на конфликта между Израел и Хамас през октомври. Бойната групировка се закани да продължи, докато не приключат военните действия и не бъде вдигната израелската блокада на Газа.

Повишеният риск от нападения в Червено море принуди големите корабни фирми да избягват Суецкия канал, който е най-прекият път за пренасяне на товари между Азия и Европа. Морският трафик през жизненоважния маршрут, който обикновено представлява 15% от световния търговски транспорт, е намалял с 37% досега през 2024 г. в сравнение с предишната година, според данни на МВФ.


 


 


 















 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци