"Това е пауза, за да получим съвет за сигурност, ако преминаването (през) Червено море остане опасно, ще минем през нос", е цитиран източникът. "Това не е спиране на производството", добави източникът.

Свързани новини

15.01.2024 18:00

Гигант в областта на износа на втечнен природен газ преустановява превоза през Червено море

Видян 4402 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Водещият световен износител на втечнен природен газ (LNG), QatarEnergy, спря да изпраща танкери през Червено море на фона на нарастващата несигурност относно безопасността на преминаването по жизненоважния морски път, съобщи Ройтерс.

Неназован източник, запознат с въпроса, заяви пред изданието, че най-малко четири танкера, които са превозвали катарски втечнен природен газ, са били задържани през уикенда след въздушните и морските удари на САЩ и Обединеното кралство по Йемен миналата седмица в отговор на нападенията на хутите срещу кораби в Червено море.

Данните от проследяването на корабите показват, че три от тези танкери са натоварили втечнен природен газ в Рас Лафан в Катар и е трябвало да се отправят към Суецкия канал, но вместо това са спрели край бреговете на Оман на 14 януари. Четвъртият танкер, който се е връщал към Катар, е спрял по маршрута си на 13 януари в Червено море.

"Това е пауза, за да получим съвет за сигурност, ако преминаването (през) Червено море остане опасно, ще минем през нос", е цитиран източникът. "Това не е спиране на производството", добави източникът.


Според данни на LSEG (London Stock Exchange Group), цитирани от Ройтерс, през 2023 г. Катар е доставил над 75 млн. тона гориво, от които 14 млн. тона са доставени на купувачи в Европа и 56,4 млн. тона - в Азия.

Гигантите в корабоплаването започнаха да изпращат корабите си, включително тези, превозващи втечнен природен газ, на по-дълги и по-скъпи пътувания около нос Добра надежда в южната част на Африка, след като базираните в Йемен бунтовници хути въведоха фактическа блокада през Червено море и Суецкия канал. Те атакуват плавателни съдове, за които се смята, че са свързани с Израел, в знак на солидарност с палестинците след ескалацията на военните действия в Газа.

Суецкият канал е най-краткият морски път между Европа и Азия, по който се осъществява около 15 % от световния морски трафик. Според доклад на IfW Kiel световната търговия е спаднала с 1,3% от ноември до декември 2023 г. в резултат на атаките на хутите срещу търговски кораби в Червено море.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак