"Никой от участниците не иска да рискува да остане на късо през следващата зима", пишат анализаторите от EnergyScanthey на Engie SA.

Свързани новини

21.04.2023 14:14

Цените на електроенергията във Франция за следващата зима се покачват: Bloomberg

Видян 1128 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цените на електроенергията във Франция за следващата зима вече са два пъти по-високи от тези в Германия, тъй като страната се бори да рестартира остаряващите си атомни електроцентрали, съобщи агенция Блумбърг.

Франция произвежда около 70 % от електроенергията си от ядрен парк от 56 реактора, всички управлявани от държавната компания EDF. Повечето от тях се сблъскват с повтарящи се проблеми с корозията и са или спрени, или са в процес на поддръжка, което води до рязък спад в производството на електроенергия.

Намаленото производство на ядрена електроенергия доведе до драматично увеличение на цената на електроенергията, което доведе до повишаване на цените на електроенергията във Франция за първото тримесечие на 2024 г. до 416 евро (455 долара) за мегаватчас (МВтч), което е над два пъти повече от цената в Германия от 169 евро, посочва изданието.

Анализаторите обясняват тази "огромна" разлика от близо 250 евро за мегаватчас с рисковете, които търговците оценяват, тъй като производството на ядрена енергия във Франция все още остава под средните исторически стойности.

"Никой от участниците не иска да рискува да остане на късо през следващата зима", пишат анализаторите от EnergyScanthey на Engie SA.


Очаква се през следващата зима Франция, която доскоро беше износител на електроенергия, да разчита в голяма степен на внос на електроенергия от съседни страни, включително Германия, за да задоволи нуждите си.

Междувременно в събота Германия затвори последните си три атомни електроцентрали, с което сложи край на повече от шест десетилетия търговско използване на ядрена енергия, въпреки продължаващите опасения за енергийната сигурност след намаляването на доставките на руски газ. Най-голямата икономика в ЕС обаче все още е силно зависима от електроцентралите, работещи с въглища.

Докато дефицитът на природен газ в Германия е една от причините за съживяването на въглищата, друга е нарастващото потребление във Франция. Според по-ранни прогнози на статистическата служба Destatis Германия може да се превърне в нетен износител на електроенергия за Франция за първи път поне от 1990 г. насам.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион