За да отмести вниманието от исканата си оставка, заради която най-малко 3 милиона французи не напускат улиците вече седмици наред, френският президент Макрон, който беше ... банкер преди да влезе в политиката първо като икономически министър на социалистите, а после като президент от либералите, доразтресе с един удар без друго разклатената в последните дни европейска финансова система.
01/02

Свързани новини

28.03.2023 16:31

Макрон доразтресе евро-финансовата система: удари 5 супер-банки за измами

Видян 5229 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За да отмести вниманието от исканата си оставка, заради която най-малко 3 милиона французи не напускат улиците вече седмици наред, френският президент Макрон, който беше ... банкер преди да влезе в политиката първо като икономически министър на социалистите, а после като президент от либералите, доразтресе с един удар без друго разклатената в последните дни европейска финансова система.


Доверието в нея окончателно се срива с офанзивата на френския държавен глава – популист, който изкара хората на улиците и всячески иска да ги прибере оттам, докато размахва часовник за 80 000 евро, обяснявайки колко високи пенсии получават, ако доживеят до тях с вдигането на възрастта и трудовия стаж. В резултат на действията му пазарът на акции на Стария континент понася милиардни загуби, както и самите трезори.


Безпрецедентна операция се проведе във финансовия център Дефанс на Париж. Четири от големите френски банки и една чуждестранна – най-мощната в Европа, са обект на едновременни претърсвания от Националната финансова прокуратура (PNF). Операцията се извършва в офиси на Société générale, BNP Paribas, Exane  (дъщерно дружество на BNP Paribas), Natixis (BPCE group) и британската HSBC.


Първите две имаха рязък спад на акциите в четвъртък и петък – последните работни дни на миналата седмица, покрай срива на немската Дойчебанк. Напомняме също, че последната цитирана от 5-теспаси дъщерна на една от фалиралите американски банки преди броени дни, което доста я разтърси сама по себе си и изля от нея реални милиарди.


Разследването срещу тях започна още през декември 2021 г., припомня авторитетният вестник Le Monde.


Финансовият скандал, получил названието CumCum, бе разкрит от Le Monde през 2018 г. Става дума за „колосални по размер загуби за фиска” – измами и  укриване на данъци за няколко милиарда евро годишно.


Схемата се състои в организиране на сложни операции на борсовите пазари, с цел заобикаляне на данъка върху дивидентите, дължими от акционерите на регистрираните на борсата компании.



Във вторник сутрин в 9.30 часа са започнали претърсвания в централите на тези петте финансови институции и продължиха цял работен ден.
Мобилизиран е огромен персонал - 160 следователи от Службата за финансови съдебни разследвания (SEJF), 16 прокурори, както и шестима германски магистрати от прокуратурата в Кьолн.


Това прави уязвими и без друго сгромолясалите се на борсата в петък две водещи немски банки Дойчебанк и Комерцбанк, която има бизнес и билдинг и в София, а оттам и цялата финансова система на еврозоната. Интересното е, че Макрон атакува веднага след временното закрепване на акциите на трезорите от Германия и Франция в понеделник, последвало срива им в петък.


Големите френски банки вече бяха на прицела на данъчната служба, която идентифицира порочни техните за избягване на данъци през 2017 г. След продължителни проверки Генералната дирекция на публичните финанси (DGFiP) също излезе през 2021 г. с констатирани нарушения.


Пламен Валентинов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв