Увеличението на търговията идва въпреки кампанията за санкции "Максимален натиск", обявена от САЩ през 2018 г. във връзка с ядрената програма на Техеран

Свързани новини

13.05.2023 16:45

Търговията на Иран със страните от БРИКС процъфтява

Видян 14202 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Търговията със стоки, различни от суров петрол, между Иран и страните от БРИКС се е увеличила през миналата година, сочат последните данни, публикувани от митническата служба на страната.

Търговията на Техеран с Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка възлиза на близо 48 млн. тона на стойност над 38 млрд. долара през фискалната 2022-2023 г., което представлява 14% увеличение в стойностно изражение. Фискалната година в Иран започва на 21 март и приключва на 20 март следващата година, като съвпада с персийската календарна година.

Китай остава основният търговски партньор на Иран сред страните от БРИКС, като търговията достига 35,5 млн. тона на стойност над 30 млрд. долара (ръст от 37,41%). Индия е на второ място с ръст на търговията от близо 47%, а Русия е на трето място (ръст от 3,59%). Търговията с Бразилия е намаляла както по отношение на теглото, така и по отношение на стойността. Южна Африка е основният търговски партньор на Иран на африканския континент, като двустранната търговия е нараснала с над 23%, според данни, съобщени от базирания в Техеран вестник Financial Tribune.

Увеличението на търговията идва въпреки кампанията за санкции "Максимален натиск", обявена от САЩ през 2018 г. във връзка с ядрената програма на Техеран. САЩ също така настояват за конфискуване на повече ирански кораби, превозващи суров петрол, за да попречат на увеличаването на продажбите на петрол на страната.


Миналата година Иран подаде молба за присъединяване към БРИКС, а повече от дузина други държави изразиха интерес да станат част от икономическия съюз. Блокът работи по разработването на нова валута, за да спре да използва щатския долар в търговията. Сделките се уреждат и в националните валути на страните, които търгуват. Според неотдавнашен доклад на Блумбърг през следващите пет години БРИКС ще надмине по икономически растеж Г-7 - блока на развитите икономики.

Това се случва, след като западните санкции ефективно отрязаха Русия, ключов член на блока, от западната финансова система и пазари и направиха практически невъзможно за страната да урежда търговски споразумения в щатски долари и евро.

Иран изнася основно суров петрол и природен газ, които съставляват над 80 % от приходите на страната от износ. Сред другите експортни стоки са пластмаси, химикали, желязо и плодове. Вносните стоки включват машини, зърнени култури, електрическо и електронно оборудване и фармацевтични продукти.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак