Правителството на Рамафоса е наясно с дилемата около заповедта още от издаването ѝ. Миналия месец Магвения отказа да каже дали Претория ще я приложи. Във вторник Рамафоса обяви, че ще изпрати пратеник във Вашингтон, за да изясни своята "неприсъединителна" позиция по конфликта в Украйна.

Свързани новини

13.04.2023 13:09

Заповедта на МНС за Путин може да провали срещата на върха на БРИКС: Южна Африка

Видян 1629 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заповедта на Международния наказателен съд (МНС) за арест на руския президент Владимир Путин "спъва" предстоящата среща на върха на БРИКС в Южна Африка през август, заяви в сряда говорителят на южноафриканския президент Сирил Рамафоса.

Като страна, подписала Римския статут от 2002 г., Южна Африка е длъжна да изпълни заповедта на МНС за арест на Путин. Страната обаче е и домакин на тазгодишната среща на върха на БРИКС, на която трябва да се срещнат лидерите на най-големите развиващи се икономики в света - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

"Очаква се всички държавни глави да присъстват на срещата на върха. Но сега имаме пречка в работата под формата на тази заповед на Международния наказателен съд", заяви пред репортери говорителят на Рамафоса Винсент Магвеня.

"Това налага да бъдат предприети допълнителни действия по отношение на начина, по който това ще бъде управлявано, и тези действия са в ход", продължи Магвеня. "След като те приключат, ще бъдат направени необходимите съобщения."


Правителството на Рамафоса е наясно с дилемата около заповедта още от издаването ѝ. Миналия месец Магвения отказа да каже дали Претория ще я приложи. Във вторник Рамафоса обяви, че ще изпрати пратеник във Вашингтон, за да изясни своята "неприсъединителна" позиция по конфликта в Украйна.

Южна Африка и Русия са близки партньори, откакто Съветският съюз подкрепи антиапартейдния Африкански национален конгрес, който днес се ръководи от Рамафоса. Под негово ръководство Южна Африка отказва да осъди военната операция на Русия в Украйна или да наложи санкции на Москва, докато военните на страната участваха в съвместни учения с руски и китайски сили по-рано тази година.

Претория има свои собствени проблеми с Международния наказателен съд, като през 2017 г. съдът я порица за това, че не е арестувала бившия судански президент Омар ал-Башир, когато той посети страната през 2015 г. за срещата на върха на африканските лидери. След този инцидент южноафрикански служители подадоха молба за оттегляне от съда - решение, което по-късно беше отменено, след като Върховният съд определи, че подобна стъпка е противоконституционна.


 Снимка: Ройтерс



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

козирог

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни впечатления

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни