Свързани новини

09.04.2020 13:04

Световната банка: България ще навлезе в рецесия

Видян 2576 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като постигна по-висок от очаквания ръст на БВП през 2019 г., икономиката на България, заедно с останалите страни от ЕС, ще навлезе в рецесия през настоящата година заради негативното влияние на коронавируса и неговото отражение върху износа и вътрешната активност. Очаква се БВП да се свие с 3,7% през 2020 г., според пролетната икономическа прогноза на Световната банка за регионите Европа и Централна Азия, предаде Банкерь.


В допълнение към прогнозата, в икономическия доклад се призовава за решителни политически мерки, които дават приоритет на инвестициите в здравни системи и осигуряват защита за населението, особено за най-уязвимите, за да се смекчи въздействието на пандемията в Европа и Централна Азия.


В документа се посочва, че прогнозите за икономическите последици от COVID-19 се основават на значителна несигурност. Сценариите предполагат, че регионът ще изпадне в рецесия през 2020 г. като спадът на икономиката ще бъде между -4.4 и -2.8% заради последиците от коронавируса, преди да се възстанови отново през 2021 г., в резултат на предприетите мерки, поетапното възстановяване на световните цени на суровините и засилването на търговията. Прогнозата за България за 2021-а е растежът да достигне 3,9%.


"През тези изключително трудни времена е наложително политиците да действат решително“, казва Сирил Мюлер, вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия. "Това означава бързи мерки за укрепване на здравните системи и мрежите за социална сигурност, поддържайки частния сектор и запазвайки финансова стабилност и доверие - всичко това е от решаващо значение за опазване живота на хората", посочва Мюлер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв