Резервоар Pontsticill по време на гореща вълна през август 2022 г. близо до Merthyr Tydfil, Уелс. Миналата година беше най-горещото лято в историята на Европа

Свързани новини

15.01.2023 07:01

"Светът се затопля бързо": последните 8 години са осемте най-топли в историята на планетата

Видян 20100 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Последните осем години са осемте най-топли в историята, тъй като нарастващата концентрация на задържащи топлината газове в атмосферата тласка глобалните температури към опасна критична точка, показва нов доклад.

В анализ на Службата за климатични промени Copernicus на Европейския съюз се казва, че 2022 г. е била петата най-топла година за планетата от началото на проследяването. В доклада се съобщава също, че през миналата година Европа е отбелязала най-топлото си лято и втората най-топла година като цяло, надмината единствено от 2020 г.


Copernicus описва 2022 г. като "година на климатични екстремуми", която донесе рекордни горещини в Европа, смъртоносни наводнения в Пакистан, изключително широко разпространени наводнения в Австралия и в която Антарктическо море достигна най-ниската си минимална площ в историята.

В доклада се посочва, че средната годишна температура е достигнала 1,2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, като това е осмата поредна година, в която температурата е с поне 1 градус по-висока от референтния период 1850-1900 г.

В рамките на Парижкото споразумение от 2015 г. повечето страни се съгласиха да ограничат затоплянето до значително под 2 градуса над прединдустриалните нива, но за предпочитане до 1,5 градуса.

Междуправителствената експертна група на ООН по изменението на климата (МГИК) определи границата от 1,5 градуса като ключов праг и заяви, че нейното преминаване ще увеличи драстично риска от екстремни метеорологични явления и необратими промени.


 Свитлана Краковска, която оглавява украинската делегация в IPCC, има аналогия за всеки, който се чуди каква разлика може да направи затоплянето с няколко градуса.

"Нормалната ви телесна температура е 36,6. Сега имаме плюс [1,2] градуса и вече сме болни. И ако ще имаме 1,5, или 2, погледнете разликата. Не можем да позволим това", каза тя пред CNN на конференцията за климата COP27 в Египет през ноември. "Всяка частица затопляне има значение", каза тя.

Докладът на Copernicus  също така подчертава нарастващата атмосферна концентрация на CO2 и метан, мощни парникови газове, които улавят топлината в атмосферата и затоплят планетата.


 На снимката: Резервоарът Pontsticill по време на гореща вълна през август 2022 г. близо до Merthyr Tydfil, Уелс. Миналата година беше най-горещото лято в историята на Европа, Carl Court/Getty Images


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци