Автомобил преминава покрай сухото, напукано езерно дъно на засегнатото от сушата езеро Мийд през септември.

Свързани новини

02.01.2023 08:12

На ръба на катастрофата: 2023 г. е критична за река Колорадо, тъй като резервоарите потъват към "мъртвата зона"

Видян 16231 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дълбока несигурност надвисва над река Колорадо и 40-те милиона души, които зависят от нея за снабдяването си с вода, тъй като басейнът навлиза в критична година, която може да определи бъдещата му стабилност.

Поради десетилетията на прекомерна употреба и предизвиканото от човека изменение на климата търсенето на вода в реката значително надвишава нейното захранване. През 2023 г. федералните и щатските власти трябва да намерят начин да запазят до 4 милиона акро-фета вода в езерата Мийд и Пауъл - 30% от количеството, което щатите по река Колорадо са използвали в миналото.

Ако това не бъде направено, всяко от тези езера, най-големите изкуствени водоеми в страната, може да достигне "мъртъв басейн" през следващите две години, когато нивото на водата е твърде ниско, за да премине през язовирите и да достигне до общностите и земеделските стопани, които се нуждаят от нея.



Необходимите съкращения са в безпрецедентен мащаб, а служителите ще трябва да водят трудна битка с дълбоката многогодишна суша, за да ги осъществят. Държавните служители се опитаха да вземат драстични мерки, за да намалят потреблението през тази година, но продължаващото намаляване на реката беше тревожна проверка на реалността.

Представители на западните щати написаха писмо през май, в което се съгласиха да оставят 1 милион акро-фета вода в езерото Пауъл. След това те наблюдаваха как същото количество вода изчезва поради загуби в системата и изпаряване.

"Всичко, което се опитахме да направим с писмото от 3 май, беше унищожено от майката природа", заяви пред CNN високопоставеният служител по водите в Аризона Том Бушацке. "Трябва да разберем, че това може да ни се случи отново. Това ни се случва почти всяка година през последните няколко години. "


Комисарят на Бюрото за възстановяване Камил Тутон неотдавна даде на държавите краен срок до 31 януари да намерят начин за доброволно намаляване на потреблението. Ако не могат да се справят сами, висши федерални служители по водите заявиха, че ще се намесят и ще направят задължителни съкращения, за да спасят системата.

Експерти заявиха пред CNN, че дори при добър зимен и пролетен сезон на оттичане, управителите на водни ресурси все още трябва да планират най-лошия сценарий.

"Не можете да живеете без вода в резервоарите, надявайки се на добри години; трябва да заредите системата", казва пред CNN Ерик Кун, бивш ръководител на Областната дирекция за опазване на водите на река Колорадо. "Хората осъзнават, че не може да се живее на ръба на бедствието. 


Очертаващата се битка

Тревогата в западната част на страната нараства с намаляването на нивото на водохранилищата. Преговорите между щатите за доброволно намаляване на количеството вода са напрегнати и внимателно наблюдавани, особено между щатите от особено между щатите от долния басейн на Калифорния, Аризона и Невада.

Тези преговори са в застой поради разногласия относно това колко вода трябва да пожертва всеки щат и колко пари трябва да се плащат на фермерите, племенните народи и градовете, за да намалят потреблението си на вода.
 
 Самите преговарящи от щатите очакват федералните власти да решат как ще разпределят 4 млрд. долара за облекчаване на сушата, които администрацията на Байдън предостави от Закона за намаляване на инфлацията, за да плати на хората да не използват вода.

"Не бих казал, че това е довело до отлагане на всичко", каза Бушацке пред CNN.

Но той казва, че "това го прави малко по-трудно поради несигурността и незнанието" каква ще бъде разликата между парите, които федералното правителство предлага, и доброволните съкращения, които районите са готови да направят.
 
 Frederic J. Brown/AFP/Getty Images
 
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева