Липсата на вода създаде скъпи предизвикателства за компаниите, тъй като корабите бяха изправени пред чакане до три седмици, за да преминат през канала.

Свързани новини

23.12.2023 07:45

Сушата в Панамския канал пречи на световната търговия

Видян 5346 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Намалените нива на водата в Панамския канал нарушават световната търговия, принуждавайки спедиторите да плават по по-дълги маршрути и да плащат по-високи разходи за превоз, съобщи Ройтерс.

Изграденият от човека воден път в Централна Америка, който осигурява много по-евтин маршрут за движение на корабите между Тихия и Атлантическия океан и по който се осъществява около 5 % от международната морска търговия, е засегнат от тежка суша през последните години.

Липсата на вода създаде скъпи предизвикателства за компаниите, тъй като корабите бяха изправени пред чакане до три седмици, за да преминат през канала.

Контейнеровозите, които превозват потребителски стоки, обикновено резервират преминаването си доста по-рано и не са се сблъсквали с големи закъснения. Но корабите, превозващи насипни стоки, обикновено не резервират преминаване.

Затрудненията в корабоплаването се случват в разгара на сезона за износ на американски култури, а по-високите разходи заплашват да намалят търсенето на американските доставчици на царевица и соя, които през последните години вече отстъпиха пазарен дял на Бразилия, твърди изданието.

Редица износители на зърно от САЩ бяха принудени да пренасочат доставките си на зърнени култури за Азия от пристанищата на Мексиканския залив към северозападните пристанища на Тихия океан. Това обаче е свързано с по-високи разходи, тъй като тези съоръжения се снабдяват със зърно предимно по железница, за разлика от по-евтините товари, доставяни с баржи, които снабдяват износителите от крайбрежието на Мексиканския залив.


Търговските дружества намират начини да заобиколят проблема. Но несъмнено това струва повече пари на крайния потребител", казва Дан Бас, президент на базираната в Чикаго консултантска компания AgResource Co.

Според доклад на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) през октомври през Панамския канал са преминали само пет американски кораба със зърно, пътуващи за Азия, в сравнение с 34 кораба през миналата година.

"Това води до доста големи сътресения както по отношение на разходите, така и по отношение на забавянето", каза Джей О'Нийл, собственик на HJ O'Neil Commodity Consulting. Той допълва, че сегашното нарушаване на един от основните световни морски търговски пътища е най-сериозното от половин век насам, откакто наблюдава световното корабоплаване.

Тази есен Панамският канал ограничи преминаването на плавателни съдове, тъй като липсата на вода затруднява работата на канала.

Тя намали дневните транзити до 22 кораба от обичайните 35 и планира да намали транзитите до 18 до февруари. Ако нивото на водата остане ниско, може да се стигне до допълнителни намаления.

Според анализатори продължителните смущения в канала могат да продължат да възпрепятстват доставките на зърно и през 2024 г., когато влажният сезон в региона може да започне да пълни резервоарите и да нормализира корабоплаването през април или май.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 26.12.2023 00:26

    ма що тъй, нъл щеше да се стигне до потоп поради глобалното затопляне

  • 001 Anonimen 23.12.2023 23:06

    Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- mub.me/bioex

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни