Сметната палата даде на прокурор  Софийския университет (СУ) Св. Климент Охридски заради финансов одит на годишния му финансов отчет за 2018 г. Той е публикуван през есента на 2019 г., но в продължение на 4 г. от него е скрита частта, която разкрива, че за платени над 1,6 млн. лв. На одиторите не са били предоставени нито документи, нито информация от най-старото ни държавно висше училище.

Свързани новини

27.06.2023 17:37

СУ на прокурор заради потънали 1,6 млн. лв.

Видян 1492 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Сметната палата даде на прокурор  Софийския университет (СУ) Св. Климент Охридски заради финансов одит на годишния му финансов отчет за 2018 г. Той е публикуван през есента на 2019 г., но в продължение на 4 г. от него е скрита частта, която разкрива, че за платени над 1,6 млн. лв. На одиторите не са били предоставени нито документи, нито информация от най-старото ни държавно висше училище.


Сега Сметната палата разсекрети извлечения от свои доклади, съдържащи информация, заради която проверяваните държавни или общински структури са били дадени на прокуратурата. Констатациите конкретно за Алма матер вече изпратени не дамо до държвабното обвинение, но и до МОН.
13 от общо 16 извлечения, които бяха публикувани в понеделник се оказаха за СУ.
Ето какво гласи дословно публикуваното от Сметната палата:


1. За 7 контрагента, формиращи крайно дебитно салдо по сметка Задължения към доставчици в страната, общо в размер на 308 597 лв. не е представена информация или документи.


2. За актив с наименование Климатична система и инвентарен №1, осчетоводен по сметка 2049 Други машини, съоръжения, оборудване и включен в амортизационния план с отчетна стойност 258 670 лв. и начислена отрицателна амортизация в размер на 19 434 лв. не е представена информация или документи.


3. За сключени в предходни отчетни периоди 33 договора, действащи към 31.12.2018 г., с крайно дебитно салдо по сметка Поети ангажименти за разход и наличности общо в размер на 458 573 лв., не са предоставени документи и информация за извършени плащания и начислени задължения преди 01.01.2018 г.


4. За 39 аналитични партиди по сметка 9200 Поети ангажименти за разход и наличности с крайно дебитно салдо общо в размер на 582 814 лв. не са предоставени документи и информация.
“Одитният екип не беше в състояние да получи достатъчни и уместни одитни доказателства относно балансовата стойност на активите и пасивите към 31.12.2018 г., поради наличие на съществени ограничения в одита, тъй като ръководството не предостави първични и вторични счетоводни документи и/или други документи”, се казва в засекретения до понеделник текст от доклада.
Публикуването му стана възможно, след като прокуратурата е уведомила Палатата, че отказва да образува досъдебно производство или прекратява съществуващото.


Подобно огласяване се прави за първи път от години, защото за първи път от години има обратна връзка за статуса на наказателните производства - уточняват за медиите от Сметната палата. Оттам уверяват, че ще периодично ще преглеждат всички доклади, за които е постъпила информация от прокуратурата за предприетите действия, и ще оповестяват скритата първоначално информация, ако има основания за това.
По закон държавните одитори нямат право да огласяват информация при наличие на данни за престъпление. Вместо това е длъжна да изпрати материалите в прокуратурата.


Илиян Костадинов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв