Потреблението на природен газ от членовете на ЕС намалява, като през юни вносът на гориво по тръбопроводите е възлизал на 11,6 млрд. куб. м, което е с 20 % по-малко на годишна база, се казва в месечния доклад на Форума на страните износителки на газ (GECF).

Свързани новини

18.07.2023 18:00

Страните от ЕС намаляват потреблението на газ

Видян 1454 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Потреблението на природен газ от членовете на ЕС намалява, като през юни вносът на гориво по тръбопроводите е възлизал на 11,6 млрд. куб. м, което е с 20 % по-малко на годишна база, се казва в месечния доклад на Форума на страните износителки на газ (GECF).

Публикацията показва, че през първата половина на 2023 г. потреблението на газ в 27-членния съюз е спаднало с 10% в годишно изражение, възлизайки на 178 млрд. куб. м. Като цяло доставките на газ по тръбопроводи за ЕС са спаднали с 34% до 76,7 млрд. куб. м в резултат на намаления внос от Русия и Норвегия.

"Този спад се дължи главно на нарастващото производство на вятърна и слънчева енергия, което доведе до намаляване на зависимостта от газ за производство на електроенергия. Освен това текущото прилагане на регламента на ЕС, насърчаващ доброволното намаляване на търсенето на газ с 15% от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г., оказа влияние върху потреблението на газ в ЕС", заяви GECF.


Според доклада търсенето в индустриалния сектор не се е възстановило напълно в сравнение с миналата година, въпреки че цените на газа напоследък спадат.


Производството на електроенергия от газ в ЕС е намаляло със 17% на годишна база, докато общото производство на електроенергия е намаляло със 7%, достигайки 182 тераватчаса (TWh). Освен това производството на електроенергия от въглища е намаляло значително с 39 %.

Преди това ЕС покриваше около две пети от нуждите си от газ чрез внос на енергия от Русия. Миналата година държавите членки се споразумяха доброволно да намалят потреблението на газ с 15% от август 2022 г. до март 2023 г. Споразумението беше удължено с още 12 месеца.

Според Европейското бюро за околна среда обаче само 14 от 27-те държави в ЕС са приели задължителни мерки за намаляване на потреблението на енергия.

Съобщава се, че пет от тези 14 държави - Германия, Франция, Италия, Испания и Португалия - са допринесли за 60% от спада в търсенето, докато България, Латвия и Румъния са единствените държави членки, които не са въвели никакви разпоредби за пестене на енергия. Това отчасти се дължи на и без това ниското търсене на газ в тези страни.

Енергийните експерти посочват меката зима през 2022 г. като фактор, който е помогнал на членовете на ЕС да потребяват по-малко енергия, докато високите цени са довели до намаляване на производството в енергоемките отрасли.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак