US LNG

Свързани новини

08.07.2023 16:57

ЕС и Китай изкупуват американски втечнен природен газ, докато се очертава недостиг: FT

Видян 11285 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Енергийни компании от ЕС и Китай се надпреварват да осигурят доставки на втечнен природен газ (LNG) от САЩ на фона на потенциален недостиг на доставки, съобщи Financial Times.

През последните седмици износителите на втечнен природен газ от САЩ са подписали дългосрочни договори с редица европейски фирми, както и с китайската частна енергийна компания ENN. Високото търсене стимулира инвестициите в американската инфраструктура за втечнен природен газ, но за пълното въвеждане на допълнителните доставки може да са необходими две до три години, пише FT.

През март Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че количеството на новите мощности за втечнен природен газ, които ще достигнат световния пазар през тази година, ще бъде "много ниско", а консултантската компания S&P Global предупреди, че то ще бъде дори по-малко от оценката на МАЕ.

Търсенето на втечнен природен газ в ЕС нарасна през миналата година след началото на конфликта в Украйна и свързаните с него санкции срещу Русия, някога основен доставчик на енергия за блока. ЕС премина от руски тръбопроводен газ към доставки на втечнен природен газ, основно от САЩ и Катар, въпреки че лудостта на блока да купува газ беше критикувана, че отнема доставките от Азия.


На Европа и Китай се падат близо 40% от договорите за доставка на втечнен природен газ от САЩ, сключени между 2021 г. и края на юни 2023 г., съобщи FT, позовавайки се на данни от S&P Global. Китай е подписал договори за големи обеми американски втечнен природен газ през 2021 и 2022 г., но през настоящата година търсенето е намаляло. Досега през 2023 г. европейски държави като Франция, Испания и Обединеното кралство са закупили повече газ от САЩ, отколкото Китай, отбелязва FT.

Пекин започна да купува повече газ от Русия, след като страната пренасочи енергийните си потоци към Азия след западните санкции. Миналата година доставките на тръбопроводен газ за Китай по газопровода "Силата на Сибир" скочиха с 49% в сравнение с 2021 г., а доставките на втечнен природен газ - с 35%, според официалните данни. Двете държави също така активно заменят щатския долар с национални валути в двустранните разплащания, в съответствие с по-широкия стремеж на развиващите се страни да се откажат от американската валута и еврото в търговията.

Други доставчици също приемат китайския юан за доставките на газ. През май Китай получи товар с втечнен природен газ от ОАЕ, като търговската сделка беше уредена в юани.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог