Самолет

Свързани новини

09.10.2023 10:55

Стотици самолети в Европа и САЩ са с фалшиви сертификати за безопасност на двигателите

Видян 1028 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Авиоиндустрията е разтърсена от скандал с фалшифициране на сертификати за безопасност на двигателни части на самолети, в който е замесена британската компания AOG Technics. Airbus и Safran, две компании във френската аеронавтика, са пряко засегнати от тази афера, както и американските United American, Southwest и Delta.

Големите американски авиокомпании инспектират самолетите си, след като стана ясно, че британският доставчик на части за най-широко използвания търговски реактивен двигател е извършил огромна измама със сертифициране на безопасността, съобщи Wall Street Journal.

Как беше разкрита измамата:

Фалшифициране на сертификати: през лятото Safran, GE Aerospace и CFM International са предупредени от сервиз за поддръжка относно резервни части за двигатели CFM56 – най-продаваният самолетен двигател в света с 34 000 бройки, произведени за около тридесет години – придружени с фалшифицирани удостоверения. „Този ​​доставчик беше доставил определен брой части на определен брой сервизи и всички тези части бяха доставени с фалшифицирани документи“, съобщи Оливие Андриес, шефът на Safran, пред Асоциацията на журналистите от аеронавтиката (AJPAE).
Тази манипулация породи сериозни опасения относно безопасността на полетните операции.

Около 100 засегнати двигателя: Досега около 100 авиационни двигателя са идентифицирани, че са оборудвани с части на AOG Technics. Тези двигатели тип CFM56, произведени от CFM International, се ползват за различни самолети, включително Airbus A320 и Boeing 737 NG. „Към днешна дата около сто двигателя са идентифицирани с части на AOG Technics “, каза Оливие Андриес.

В края на август Bloomberg съобщи, че европейските авиационни регулатори са изразили загриженост, че двигателите, задвижващи редица самолети от по-старо поколение (Boeing 737 и Airbus SE A320), са били ремонтирани с фалшиви части. Те са доставени от AOG Technics Ltd, базирана в Лондон. Освен, че е доставяла фалшиви части за двигатели, компанията е създавала и фалшиви профили на свои служители в LinkedIn.

Разследване на сертифициращия орган: Сертифициращите органи, включително американската FAA и европейската EASA, веднага започнаха разследване, за да определят степента на манипулиране и нейното въздействие върху безопасността на въздухоплаването. Това разследване продължава и има за цел да идентифицира всички въпросни части.
В прессъобщение Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) изрази съжаление, че „многобройни сертификати за разрешение за пускане в експлоатация на части, доставени от AOG Technics, са фалшифицирани“.

Потенциален риск за сигурността: Фалшивите части се предлагат под различна форма и представляват потенциален риск за сигурността на полетите. Поради това авиокомпаниите са помолени да премахнат двигателите си, за да сменят съмнителните части.

Съдебно производство: Safran заведе съдебно дело в Обединеното кралство след разкритията. Британският съд изиска AOG Technics да предостави пълен списък на всички части на CFM56, закупени и продадени от компанията, заедно със свързаната документация, в рамките на 14 дни. Адвокатът на Safran, GE и CFM International Матю Рийв е убеден, че AOG Technics е участвала в „умишлен, нечестен и сложен план за измама на пазара с фалшифицирани документи в индустриален мащаб“, каза той пред Ройтерс.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.