Социалната комисия на Сената в Чехия излезе този четвъртък с препоръка към горната камара на парламента за приемането на закон за компенсация на ромски жени, подложени на принудителна стерилизация по времето на социализма, съобщават чешки медии, предаде бТВ.


След като законопроектът беше разгледан от представителите в долната камара през юни, сега предстои гласуването му следващата седмица от сенаторите. Приемането му може да доведе до положителен край на многогодишната кампания на ромски организации за обезщетение на жертвите на нехуманната практика.


Досега бяха заведени няколко дела заради такива случаи в Европейския съд за правата на човека и два от тях бяха решени с извънсъдебни споразумения, но новият закон ще даде възможност на всички жени, които са били подложени на принудителна стерилизация да получат обезщетения без да преминават през тромави съдебни процедури.


Нехуманна практика, продължила десетилетия


Документи разкриват, че стотици жени от ромски произход са били подложени на стерилизация против тяхното желание в периода между 1970 и 1980 г. в границите на тогавашната Чехословашка социалистическа република.


През 2005 г. офисът на чешкия омбудсман публикува доклад, в