Свързани новини

16.01.2014 16:55

Столипиново се топи, изнася се във Франция и Германия

Видян 1650 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всяка нощ по три микробуса, с десетина души във всеки, поема от центъра на Столипиново в посока Франция и Германия. Това разказаха ромски лидери вчера, навръх Банго Васил, когато веселие и богати софри липсваха, а за обитателите на гетото денят беше като всички останали – мизерия, пише пловдивският в. “Марица”. Микробусите тръгвали в полунощ от „Ландос“, като таксата за крайната точка е 80 евро. Шофьорите също били роми, които припечелвали от транспортната услуга. Поне 15 души в квартала изкарвали прехраната си, като возят съкварталци към избраната от тях дестинация. „До май месец Столипиново съвсем ще оредее“, категоричен е членът на Националния съвет по етнически и демографски въпроси Асен Колев. Повечето от пътуващите били мъже, които заминавали да работят като зидари, мазачи и фаянсаджии. Други просто събирали хартия и желязо.


“Като посъберат някой лев, тогава викат жените и евентуално децата си”, обясни Колев. В началото нашенци живеели във фургони и изоставени казарми на американската армия в Германия, а във Франция разчитали на голямата турска общност, тъй като липсвала езиковата бариера. Пловдивските роми говорели истанбулски диалект и се разбирали без проблем с “французите” от Турция. “Турците им подават ръка в началото, взимат ги да живеят при тях, докато си стъпят на краката”, обясни лидерът на фондация “Рома” и общински съветник от ДПС Антон Карагьозов.


Немалко семейства заминавали да припечелят, но не за да живеят в чужбина, а с идеята да си покрият кредитите и да строят тук. Жените работели основно като домашни помощници, но имало проблем с децата, които не говорели езика на съответната държава и трудно можели да ходят на училище.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни