Столичната община е шампион по усвояване на еврофондове у нас, сочат официалните данни на националната статистика

Свързани новини

18.10.2023 15:17

Столичната община е усвоила 22% от еврофондовете у нас, 10 пъти повече от Пловдивската

Видян 737 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичната община е шампион по усвояване на еврофондове у нас, сочат официалните данни на националната статистика. Кметът Фандъкова е защитила над 5,5 млрд. от общо 25 млрд.лв., които са влезли в цялата страна. Това са парите, които са усвоени от СО, без да се броят останалите, вложени на територията на града по линия на държавата.


За сравнение Пловдивската община например, а това е вторият по големина град в страната, има усвоени едва 584 млн.лв. или близо 10 пъти по-малко пари от еврофондове от София. Въпреки доминиращата си позиция в своя регион, Пловдивската община взема нещо като едва една-трета от европейските пари, влезли в областта си. Те са 1,4 общо млрд.лв.


Ако се погледнат усвоените средства на гражданин, София отново е национален лидер и то с голяма преднина. На всеки софиянец се падат по 4176 лв. еврофондове от 2007 до 30 юни 2023 г. Втори са пресметливите габровци с почти същата сума – 4021 лв. Третата позиция е за пиринските македонци от Благоевград – 3925 лв. Четвъртото място е за Враца – 3434 лв.


Разбира се, около половината от усвоените от София пари се падат на нейния най-голям и знаков проект за управлението на Фандъкова като кмет с най-дълъг мандат в историята на града – Метрото. Тук се включват: неговата Втора линия, отличена през 2012 г. като най-добър пример за влагане на еврофондове в целия ЕС от тогавашния шеф на ЕК Барозу, Третата зелена линия и Четвърта линия – разширенията на първата в нейните два края. Софийската подземна железница е сред най-бързо растящите в целия ЕС, където метростроенето не спира в основните градове като Париж, Рим, Милано, Мадрид, Барселона и т.н.


Мария Пенчева
 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион