Напомняме, че предишният кабинет на ППДБ махна и единствения готов проект от Плана за възстановяване и устойчивост – разширяването на софийското метро, като премести парите за въображаема „железница”, т.е. купуване на нови композиции, които да возят неизвестно кого от гара София- Север до гара Подуене. Идеята беше комисионна от доставката.

Свързани новини

14.09.2023 15:46

Рекордният бюджет на София приет: 2,55 млрд.лв. за още 2200 места в детски градини и вдигане на заплатите, ДБ и БСП против

Видян 1550 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С мнозинство 33 от 61 представители в градския парламент беше приет бюджетът на София. Освен досегашното мнозинство на ГЕРБ и Патриоти за София, един от съветниците на ДБ в СОС също го подкрепи, за разлика от групата си. Закъснението на бюджета се дължи на факта, че едва преди месец и половина държавата се сдоби със сметкоплан. А общинските са негово следствие, тъй като част от разходите – например за социална дейност, се финансират от националната хазна.


Бюджетът на София е рекорден и ще осигури довършването на нови детски градини и ясли (до края на годината се довършват 10 градини и 6 ясли, започнатите са още 12) с 2200 места, нови училища, улици и ВиК, нова техника и разширяване на общинските болници и поликлиники.


На този фон само напомняме, че лидерите на ПП Кирил Петков и Ас. Василев бяха посъветвали, ако има недостиг на средства, София да спира колкото трябва линии на градския транспорт и да прави масови уволнения на транспортни служители.


Напомняме, че предишният кабинет на ППДБ махна и единствения готов проект от Плана за възстановяване и устойчивост – разширяването на софийското метро, като премести парите за въображаема „железница”, т.е. купуване на нови композиции, които да возят неизвестно кого от гара София- Север до гара Подуене. Идеята беше комисионна от доставката.


Общата сума на бъджета е 2,55 млрд.лв. или над 2,5 пъти над онзи, който Йорданка Фандъкова наследи, когато стана кмет.


През последните 2 и половина години София сама се справя при бойкот от страна на държавата със своите харчове – включително увеличените в пъти разходи за поддържане на транспорта и инфраструктурата, като същевременно не спира да ги обновява.


Кметът Йорданка Фандъкова благодари за приетия бюджет и посъветва съветниците, които са гласували против, да благодарят също на колегите си, защото тека ще могат спокойно да се срещат с хората в столицата.
ОТ БСП критикуваха неусвояването на капиталовата програма, знаейки при това, че съществена част от нея е оставена на районните кметове, а тайм изпълнението е около и под 50%, а двама от тях са от червените, 8 са от ДБ, които – апропо – са най-изостанали например при строежа на детски градини. Култов е случаят с единствената за мандата от 4 г. нова в Овча купел – там кметът от ДБ отново е кандидат, вече от ППДБСС, чийто бюджет вече нарасна в пъти и вече надмина 5 млн. лв, но не може да се довърши и трябват още средства.

„Има 2200 нови места в детски градини и ясли. Сградите са построени, а имаме 85 нови групи и обзаведени, назначени са учителите, парите ги има в бюджета, но ако бюджетът не е одобрен, не можем да осигурим тази издръжка. Така тези 2200 деца трябва да останат по домовете си. Не мога да разбера как това може да бъде пренесено в жертва на предстоящите избори.


100 км канализация изграждаме в момента. Това е огромен европейски проект, по който собствените средства са налични в бюджета, но без него гласуван няма да можем да продължим работата. Какво следва оттук – следва нещо, което блазни нашите опоненти – градът да остане разкопан за изборите. Но освен за местния вот, София ще остане разкопана и за цялата зима, тъй като няма кога да се довършат проектите.


Имаме и голям проблем в областта на културата – не може да се осъществи предвиденото увеличение на заплатите на културните дейци в общинските институции, ако няма приет бюджет”, обясни шефът на СОС Георги Георгиев необходимостта от наличието на действащ бюджет.


Напомняме, че за разлика от България, която намали бюджета за култура до 0,4%, като Асен Василев планира да го свали в следващите 2 години до 0,2%, София отделя за изкуство 3,4%. Заради активната работа на общината в тази област, над 80% от всички културни прояви в страната през последните 10 години са съсредоточени именно в милионния град. Това ще позволи и вдигането на възнагражденията.


„Съображението не вдигайте сега заплатите на учителите и артистите, макар че това е решено през държавния бюджет, за да дойдем ние на власт, е безобразно. Апелирам всички граждани да се обърнат към общинските съветници, които са избрали, без значение от коя партия са, за да им потърсят отговорност защо заради тънки политически сметки ще жертват развитието на София.“, коментира още Георгиев.


От ППДБСС контрираха, че държавата, а не общината прави тези разходи, на което шефът на СОС, който е юрист и преподавател по право в СУ, предостави за запознаване съответното постановление на МС, в което пише точно обратното.
 


Мария Пенчева


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.09.2023 19:04

    Направо се събраха. Чудя им се на акъла на ДБ и ПП колко нагли могат да бъдат и как лъжат хората. Все едно живеят в някаква друга вселена. Надявам се този път да има по-малко хора, които да се хванат на лъжите им. Народът се умори от такива лицемери, които постоянно мислят за себе си и не се вълнуват от другите.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое