Правосъдният министър Янаки Стоилов не изключва възможността да има собствена кандидатира за председател на Върховния касационен съд, предаде бТВ.


Той допълни, че процедурата стартира в четвъртък на заседание на Висшия съдебен съвет, но той няма да излезе със собствена кандидатура тази седмица. Мандатът на сегашния председател на ВКС изтича на 10 февруари догодина.


„Самоцелно аз нямам амбиция да предлагам кандидатура, въпреки че имам такова право. Разчитам да постъпят предложения за различи кандидати, аз също мога да изразявам становище по отношение на тези кандидатури или ако видя, че в професионалните среди или обществото се прави предложение за кандидати, които не могат да стигнат до официалната процедура – бих се ангажирал да застана зад такава кандидатура. Не бих обаче влязъл в капана някой да каже, че изпълнителната власт иска да се овладее ръководството на ВКС“, каза Стоилов.


Подобряване на обслужването на гражданите и фирмите, преодоляване на лоши практики, подобряване на взаимодействието със съдебната власт и повишаване на взискателността към нейната работа – това са приоритетите на служебния кабинет „Янев 2“ в сектор „правосъдие“.


Той посочи, че ръководеното от него ведомство подготвя списък с предложения за законодателни промени, включително за премахването на специализираното правосъдие, „инхаус“ процедурите и Глобалния закон „Магнитски“.


Стоилов обясни, че по отношение на Агенцията по вписванията и