Свързани новини

03.09.2021 15:50

ДПС, ГЕРБ + БСП блокираха закриването на спецправосъдието

Видян 2273 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП не участваха в заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси, заради което не бе събран кворум за гласуване на законопроекта, който предвижда закриване на специализираните прокуратура и съд. Обсъждането пропадна, въпреки че дори главният прокурор Иван Гешев беше дошъл в Народното събрание, за да изрази становището на прокуратурата във връзка с готвените промени, предаде Сега.


Измененията в Закона за съдебнта власт, които предлагат от "Демократична България", целят специализираните съд и прокуратура да бъдат закрити, а делата в съдебна фаза да бъдат довършени от същите състави, но назначени в окръжните съдилища на чиято територия са извършени престъпленията. Главният прокурор коментира, че това ще доведе до юридическа катастрофа и правен хаос, като цената ще я платят българските граждани.


В крайна сметка заседанието на правната комисия пропадна, тъй като присъстваха единствено народните представители от ДБ и "Има такъв народ". Поради липса на кворум не се прие и предложението заседанието да се отложи с един час или да се проведе извънредно утре. "Заседанията на комисиите, както и на НС и проблемите с кворума много ясно показват накъде отива този парламент", коментира председателят на НС Ива Митева.


На излизане от зала главният прокурор Иван Гешев стана обект на словесна атака от депутата от ДБ Ивайло Мирчев, който го попита кога най-накрая ще разпита обвиняемия бизнесмен Васил Божков за твърденията му, че е дал близо 70 млн. лева подкуп на бившия премиер Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов, за да му спестят плащането на хазартни такси. Гешев отказа да отговори и си тръгна.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 03.09.2021 18:05

    Има немалко зависими от Гешев в БСП. Той беше избран и с техните гласове. Мобилизацията на статуквото в такива моменти е неизбежна.На това бяхме свидетели и в предишния Парламент.

  • 001 BIG5 ЦИТАТИ Румен Петков: В парламента се очерта група от слуги на Гешев 03.09.2021 16:00

    „Твърдя, че нашата парламентарна група (бел.ред.- БСП за България) направи всичко възможно за реализация на мандата. От другите политически сили какво видяхме? Няма съмнение, че ГЕРБ са заинтересовани от ускоряване на изборния процес. ДПС са в обичайното си положение. Тях не ги интересува кога ще са изборите. Очерта се една група слуги на г-н Иван Гешев. Сега влизаме в следващите два месеца, в които Христо Иванов отново ще се бори с главния прокурор, отново ще реформира съдебната система, Мая Манолова отново ще сваля цените на тока и водата, като минат изборите Гешев иде в парламента, Христо Иванов ще е в командировка. Цените на тока и парното, ако зависи от Мая Манолова, ще продължават да растат“, коментира Петков. Той подчерта, че е могло да се направи план от няколко точки: „Първата – закриване на Специализирания съд и прокуратура, второ преместване на Бюрото за защита на свидетелите там, където му е мястото. Трето, приемане на Плана за възстановяване. Четвърто, приемане на бюджет 2022. Не знам дали си даваме сметка, че няма кой да гледа бюджет 2022 сега вече. Какво правим бюджета с 2022 – ще го приемем догодина март месец?. На следващо място актуализиране на ангажиментите свързани със Зелената сделка“, заяви Румен Петков. Той коментира и темата с охраната на главния прокурор: „Господин Гешев, колко човека е личната ви охрана, от какво е продиктувана? Аз твърдя, че са 30. Искам да излезе някой да ме опровергае. Усилията на това Народно събрание се свиха до стремежа да бъде унищожена НСО и от стремежа да бъде запазен Гешев с всичките му подчинени звена и институции“, каза още Румен Петков.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от