Свързани новини

01.07.2013 11:09

Станишев: Засегнати са интереси за 1 милиард лева

Видян 1611 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството на Орешарски се старае да показва различен начин на управление. Това каза пред в. „Труд” председателят на БСП Сергей Станишев. Той изтъкна факта, че само за няколко седмици бе променен моделът за ценообразуване на тока, с което се създали условия с новия Закон да има намаление с 5%. С тези промени на практика са засегнати интересите на ЕРП-тата, на собствениците на ВЕИ-та и на ТЕЦ-ове, което е в размер на 1 млрд. лв. годишно, обясни лидерът на БСП.  Станишев изтъкна и включването на граждански съвети към всяко министерство и с широкото участие на неправителствени организации в изготвяне промените в изборното законодателство. На въпрос дали са възможни предсрочни парламентарни избори, заедно с евроизборите догодина, Станишев отговори, че продължителността на живота на всеки парламент и на всеки кабинет не е въпрос само на политическо решение. Той добави още, че е погрешно да се казва, че ще се работи 3 или 6 месеца или 1 година, защото по този начин целият политически живот се настройва на предизборна вълна, а не за решаване на реалните проблеми на хората.

Функционирането на парламента зависи от всички, отговорността за работата на парламента не е само на БСП и ДПС, а и в равна степен на ГЕРБ и "Атака". Така Станишев отговори на въпроса как ще се разрешават реалните проблеми, след като работата на НС зависи от групата на Волен Сидеров. Той припомни, че още през 2005 г. е заявил, че БСП не може да прави коалиция с партията му. „Когато се говори за "Атака", искам да се прилага един аршин - да се помни, че две години и половина правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ управляваше с откритата и официална подкрепа на "Атака"! Защо тогава всички, които са тъй гласовити днес, мълчаха?”, попита Станишев. По темата с националистите той каза още, че не приема нито идеологията им, нито антиевропейската риторика, нито провокативния начин, по който се държи Волен Сидеров.



„Очаквам от президента да се държи като президент, да бъде обединител на нацията.  Длъжен е да говори и да действа, отчитайки интересите на всички българи, включително и на тези, които са гласували за "Атака", каза още Станишев. Според него аршинът трябва да е един, а президентът е мълчал твърде дълго за безобразията на ГЕРБ. „Сега очаквам да подкрепя, както обеща, всяка позитивна, добра за обществото инициатива на кабинета. Да не вкарва разделение сред нацията. Държавният глава няма право да е изразител на мнението само на протестите”, каза още Станишев. По думите му има хора, които казват: "Не ви щем намалението на тока!", но има и други, за които то има значение. Помолен за коментар на предложението на еврокомисаря Кристалина Георгиева двете най-големи партии заедно извадят страната от патовата ситуация, лидерът на БСП бе категоричен, че „еврокомисарят не може да се меси в политически работи в страната, от която произхожда“. „ГЕРБ са добре дошли - ние сме готови да разговаряме с тях. В парламента. Но първо трябва да кажат, че това е легитимният парламент. Да, те са най-голямата парламентарна група, но никой друг не иска да прави коалиция с тях. Ако те бяха като германските християндемократи, нямаше да има нищо по-естествено от голяма коалиция между ГЕРБ и БСП. Но ГЕРБ не са това. Те не са демократична десница”, допълни Станишев.


На въпрос какви са необходимите промени в Изборния кодекс Станишев бе категоричен, че е необходим изцяло нов такъв. „Това арогантно поведение на някои - направете две-три промени и се махайте, няма да мине!“ Ако ще има избори наесен - ще бъдат по сегашните правила, ако не се променят, предупреди Станишев. „Няма да действаме под ултиматума на десетина неправителствени организации и няколко партии, които не успяха да получат доверие на изборите”, категоричен бе той и обясни, че с това поведение, и на президента в това число, се задава нов стандарт, а именно - който не е доволен от изборните резултати, изважда 5000 души на улицата и предизвиква избори, заключи Сергей Станишев. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец