Свързани новини

25.06.2021 09:24

Специалната поправка. Как 2 години по-късно случаят Златен век обясни Апартаментгейт

Видян 6011 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато през 2019 г. публикувахме разследването за апартамента на Цветан Цветанов, това привлече толкова много внимание, че остана скрито какво всъщност стои на заден план. Още тогава продължихме разследването и разказахме как Народното събрание е приело законова поправка, която помага на строителната фирма, която пък после е продала на политици апартаменти на по-ниски цени от пазарните, пише Свободна Европа.

Трябваше да минат повече от две години, за да научим от институциите, че конкретната строителна фирма наистина е чакала точно тази законова поправка и дори е била сигурна, че тя ще стане факт.

Точно този случай даде повод на много хора да оприличават скандала около строежа на небостъргача Златен век в столичния квартал "Лозенец" на "учебникарски пример" за политическа корупция.

След като служебното правителство започна да предоставя информация на журналистически питания, тази история придоби завършен вид. Това може и да не е последното парче от пъзела, но със сигурност е едно от последните.

Ето и цялата история:



Отново "Апартаментгейт"

Строителството на сградата беше спряно през март 2019 г. след разследването „Апартаментгейт“. То разкри как високопоставени политици от управляващата тогава партия ГЕРБ са се сдобили с апартаменти от компанията „Артекс“ на цени под пазарните. Това се е случило след като парламентарната група на ГЕРБ е гласувала законови поправки, които позволяват на фирмата "Артекс" да построи небостъргача "Златен век" в София, показа разследване на Свободна Европа.

Разкритието доведе до оставката на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и правосъдния министър по това време Цецка Цачева. По-късно започнаха проверки от антикорупционната комисия КПКОНПИ и прокуратурата, но и двете не констатираха някакви нарушения.

На този фон през 2019 г. строителният контрол и регионалното министерство оповестиха поредица взаимно изключващи се факти, а нито една институция не знаеше дали строителството на "Златен век" е законно. В крайна сметка работата на обекта беше временно спряна. Строителната компания "Артекс" заведе дела, а през май 2021 г. Върховният административен съд разреши строителството да продължи.

Така само преди месец изглеждаше, че всичко около изникването на небостъргача и политическата връзка ще бъде потулено и забравено. Действията на служебното правителство от последните две седмици обаче говорят за друго.

Новоназначеният шеф на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Влади Калинов съобщи в понеделник, че строежът на "Златен век" отново се спира. Той каза това, за което всички говореха, но никой представител на държавен орган не изричаше официално: държавата и общината са помогнали на "Артекс" да реализира проекта си.

Ден по-късно пред Свободна Европа Калинов обясни и технологията на тази помощ.

Тя е видима от действията както на фирмата строител, така и на парламентарната група на ГЕРБ през 2017 г. По-късно връзката може да бъде проследена и в Министерството на регионалното развитие.
Сроковете

Годината е 2017. Изминали са точно 10 години откакто проектът за 34-етажна сграда е получил разрешително за строеж от тогавашния главен архитект на София Петър Диков. Разрешителното влиза в сила месеци преди да бъде приет Подробният устройствен план (ПУП) за района.

Строителното разрешително е издадено на Румен Марков и Жанета Младенова. Тогава имотът е собственост на фирма "Кристела", която се управлява от собственика на строителната фирма "Артекс" Пламен Мирянов. Бъдещият небостъргач вече е включен в портфолиото на "Артекс" и се рекламира като сграда "Златен век".

В момента, в който „Артекс“ започва строителството, Законът за устройство на територията (ЗУТ) казва, че строителните разрешителни важат за 5 години, но се презаверяват за още толкова, ако строежът реално започне.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ресто от корумпираните 25.06.2021 10:35

    Пример за учебник и "Магнитски" на корупция в особено големи размери и на най-високо ниво. На силно набожните Мирянови не им пречи да изписват псалми по обектите си и в същото време да са престъпници като корумпират висши държавни служители за да постигат целите си по втория начин. Бая средства са хвърлили и за лобирането на доста известни личности и в последния момент. Най-смешен и жалък е образа Герджиков, който сравнява Златен век с Айфеловата кула, но пропуска да отбележи, че тя не е между две далеч по-ниски сгради, а на огромен площад и не нарушава нито инфраструктура, нито живущите с неестествено високия си ръст и произтичащите от това негативи, нито визията, нито изсипването на хиляди обитатели и поне още толкова превозни срества без съобразена за това инфраструктура, за замърсяване да не говорим!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния си ум

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния