Нерублевите спестявания на руските домакинства са спаднали до най-ниското си ниво за повече от десетилетие, според централната банка на страната.

Свързани новини

03.12.2023 07:31

Спад на депозитите в чуждестранна валута в Русия

Видян 21714 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Нерублевите спестявания на руските домакинства са спаднали до най-ниското си ниво за повече от десетилетие, според централната банка на страната.  

Делът на чуждестранната валута в спестяванията по руските частни сметки намалява от миналата година и в началото на октомври възлиза на 63,4 млрд. долара. До началото на ноември делът на тези депозити е спаднал с още 3,7 млрд. долара и представлява едва 9,4% от спестяванията на домакинствата, сочат данните на регулатора.   

Това равнище е най-ниското от 2012 г. насам, когато нерублевите депозити на домакинствата възлизаха на 69,2 млрд. долара, сочат данните.   

Банковите експерти обясняват намаляването на чуждестранната валута в балансите на клиентите с укрепването на рублата и по-високите лихви по депозитите.


"Преминаването от чуждестранна валута към депозити се дължи отчасти на изтеглянето на "токсични" валути в рублата, отчасти на прехвърлянето към юана и отчасти на прехвърлянето на валута към сметки и депозити в чуждестранни банки", казва управляващият директор на Gazprombank Private Banking Егор Суслов.


В Русия се наблюдава рязък отлив на чуждестранна валута от банкови сметки и депозити от началото на миналата година, когато преводите към чуждестранни банки рязко нараснаха. През март миналата година Банката на Русия наложи ограничения върху преводите към чуждестранни банки за физически лица, за да подкрепи икономиката, като спре изтичането на капитали в условията на западните санкции.   

От началото на 2023 г. салдата по депозити в чуждестранна валута са се сринали с почти 40%, или с 36,4 млрд. долара, сочат данни на централната банка.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв