Инвеститорите се отказват от долара

Свързани новини

28.11.2023 09:27

Инвеститорите се отказват от долара, залагайки, че лихвите в САЩ са достигнали своя връх: FT

Видян 6399 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инвеститорите продават позиции в щатски долари с най-бързия темп от една година насам, тъй като очакват по-ниски лихвени проценти през следващата година, след като Федералният резерв на САЩ прекрати агресивната си кампания за повишаване на лихвените проценти, съобщи Financial Times.

Мениджърите на активи са готови да продадат 1,6 % от откритите си позиции в долари този месец, което е най-големият месечен отлив от ноември миналата година, посочва изданието, като се позовава на State Street, една от най-големите компании за управление на активи в света.

Банката заяви, че инвеститорите ежедневно са извършвали "значителни" продажби, откакто на 3 ноември бяха публикувани по-слаби от очакваното данни за заетостта в САЩ.

"Потоците през последните две седмици говорят за бързо преосмисляне на търсенето на долари", заяви Майкъл Меткалф, ръководител на отдела за макростратегии в State Street. Той добави, че последните продажби на зелени пари бележат разпадането на "необичайно голяма позиция на свръхпредлагане на американски [долари]".

"Инвеститорите смятат, че "ако [намаляването на лихвените проценти] действително ще бъде осъществено, тогава няма нужда да държа толкова много долари".

По данни на Международната организация по какаото (ICCO) световният пазар е изправен пред дефицит от 116 000 метрични тона какао за текущия сезон на отглеждане (от октомври 2022 г. до септември 2023 г.).


През ноември американската валута отбеляза най-лошото си месечно представяне от една година насам, като експертите прогнозираха, че "продажбите от страна на мениджърите на активи може да са само началото на по-дългосрочна тенденция сред инвеститорите да намаляват експозицията си към американски активи".

Според изданието слабостта на зелените пари играе в полза на развиващите се пазари, тъй като им помага да изплащат деноминирани в долари заеми и може да подтикне инвеститорите да се върнат към развиващите се икономики след тежките продажби на дълг в твърда валута през тази година.


 © Bloomberg


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей