Свързани новини

13.01.2021 10:01

Софийските адвокати с ултиматум към властта: 40% признати разходи или няма да се явяват по дела

Видян 1908 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичната адвокатска колегия постави ултиматум на властта – до 22 януари 2021 г. да вземе конкретни мерки, за да подпомогне адвокатите заради кризата от COVID-19 или те ще предприемат ефективен протест и няма да се явяват по дела, предаде news.lex.bg.


Искането е заявено в писмо, подписано от председателя на колегията Ивайло Данов до шефката на парламента Цвета Караянчева, правната и бюджетната комисии, Министерския съвет и министъра на финансите Кирил Ананиев (пълния текст на писмото виж в следващите прикачени файлове 1, 2, 3, 4 и 5).


В него адвокатите напомнят, че са сериозно засегнати от кризата от COVID-19, но за разлика от всякакви други сектори, включително и представители на други свободни професии не са получили и елементарна подкрепа от държавата.


„За съжаление, адвокатската дейност като свободна професия е свързана с риска от липса на редовни доходи и е изцяло свързана с икономическата активност на гражданите и търговските дружества. Предвид икономическата стагнация и обективната невъзможност на клиентите ни да искат и получават правна помощ, както и режима на работа на съдебната система, адвокатите масово изпаднаха в тежко икономическо положение. Обективните разходи за адвокатската дейност не могат и не трябва да се покриват с почти липсващите приходи от нея“, пише в писмото.


В него се напомня, че съдилищата не работиха пълноценно два месеца, сега продължават да се отлагат дела заради пандемията, а на това отгоре в момента съдебната система провежда инвентаризация. „В този период разходите на адвокатите не намаляха, а напротив, тъй като продължиха да плащат разходите за своите офиси, както и за заплати на деловодители, секретари, адвокатски сътрудници и друг персонал, включително като самоосигуряващи се лица продължиха да плащат редовно своите осигуровки и данъци“, обясняват адвокатите и напомнят, че тяхната работа обичайно изисква личен контакт с клиентите, което е свързано с допълнителен риск.


Затова още през пролетта Висшият адвокатски съвет поиска нормативно признатите разходи за адвокатите да бъдат увеличени от 25% на 40%. От САК го подкрепиха, а сега заявяват и готовност за протест, след като нямат отговор от властта.


„Обръщаме към Вас с искане за осъществяване на незабавни изменения на нормативната база, като се предприемат мерки за намаляване на данъчната тежест на адвокатите, действащи като самоосигуряващи се физически лица. Настояваме в спешен порядък да се инициират и извършат конкретно промени в данъчния режим на адвокатите, който да позволи икономическото им оцеляване чрез увеличаване на нормативно признатите им разходи от 25% на 40%“, заявяват адвокатите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.01.2021 13:55

    Понеже на БКП-ГЕРБерастите и ДС-патриотарите след м. март 2021 ще са им нужни МНОГО адвокати - главно в наказателната област - наглите адвокати използват "пандемията" за да си увеличат още повече необоснованите монополно самонатъкмени непазарни доходи от "дейност" и/или бездействие!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей