Мария Габриел изтъкна, че разочарованието в обществото е огромно, както и недоверието в пратньорите ни, а страхът в администрацията е потресаващ.

Свързани новини

30.05.2023 16:27

Сменете модела, формата и състава на МС: ГЕРБ/СДС

Видян 2836 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Разговорите не са в ледена епоха, но разговори може да има, ако се възстанови доверието”, заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ/СДС Мария Габриел по време на брифинг в НС.


„Призовавам ПП/ДБ за преосмисляне на всичко”, посочи тя. От партията на Бойко Борисов поискаха промяна в предложения кабинет с втория мандат на Доброто и в него да има и личности от ГЕРБ.


“Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието”, настоя Габриел.


„Разочарованието в обществото е огромно. Недоверието в партньорите ни е огромно. Страхът в администрацията е потресаващ. От тази криза се излиза само с доверие и цел. Ако истинската цел е да стабилизираме държавата и се погрижим за хората, всеки трябва да направи крачка назад и да предложи работещо решение, което да носи стабилност. Мандатоносителят е на ход, да търси и намери подкрепа”, посочи тя.
„Уважаеми колеги, сменете подхода, ако искате, вземете пример от нас, ние направихме всички възможни компромиси“, призова бна свой зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев, който придружи Габриел на брифинга.


Не може с 15% от депутатите да получиш цялата власт. Моля да не бъде прието като ултиматум, а като приятелски съвет - колеги, сменете подхода. Като отговорни за съставяне на правителство в момента, предложете друг формат, говорете с нас, говорете с другите партии“, предложи той. „Вземете пример от нас. Ние направихме всички възможни и невъзможни компромиси. Направете компромис. България трябва да има работещо правителство”, посочи Дончев.
На свой ред Доброто не изключва възможността за промяна в състава и формата на проектокабинета, стана ясно от думите на кандидата за премиер на ПП/ДБ Николай Денков.


„Очаквам да се чуем с Мария Габриел и да видим кога ще седнем на масата и да обсъждаме същината“, заяви той пред журналисти в НС в коментар на новите искания на ГЕРБ/СДС.


„Спокойно изчакахме няколко дни, за да видим какъв ще е подходът. Разговорите по такива важни въпроси не трябва да се обявяват през медиите“, посочи Денков.
Той допълни, че ПП/ДБ ще води разговори с всички ПГ, но е най-логично първо да се потърси подкрепа от най-голямата парламентарна група. "Мнозинство най-лесно, най-конструктивно би могло в тази конфигурация на НС да се получи с ГЕРБ", каза кандидатът за премиер на Доброто, който бе зам.-министър в Борисов 2.


"Разговорите с ГЕРБ трябва да се възобновят и ние ще ги поканим още в сряда", обяви Денков пред bTV още преди изявлението на Габриел. "ГЕРБ да решат какво ще правят, топката е при тях. Каним ги. Компромиси и размразяване", добави той.
Напомняме, че в понеделник президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат на Денков, номиниран за премиер от ПП/ДБ. Държавният глава призова коалицията да преосмисли изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който за него „вече е дискредитиран". В отговор Денков посочи, че през следващите дни ще водят преговори с останалите парламентарни сили в опит да се състави редовно правителство.



Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.05.2023 18:57

    Стига сте ги наричали "доброто",всички видяха,че те са злото.

  • 001 Anonimen 30.05.2023 14:44

    Тази оФца не разбрали, че никой я не ще.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които