Свързани новини

05.02.2014 11:01

Служители на енергото крадат ток

Видян 1340 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 18% на 5% са паднали загубите на енергото в старозагорския квартал “Три чучура”, след като е монтирало електромери с дистанционно отчитане. Кварталът в областния град е известен с това, че в него живеят много енергетици, обясниха на семинар край Стара Загора от ЕВН, пише в. "Монитор".След монтажа на модерните уреди на служители на енергото на няколко пъти им се налагало да ходят на проверка на място. Причината била, че уредите давали сигнал за манипулация. Няма уред, който да не може да бъде манипулиран, важното е колко бързо тази манипулация може да бъде хваната, коментира регионалният мениджър на енергото Йорг Золфелнер.


Досега в Югоизточна България са монтирани 109 хил. електромера с дистанционен отчет на обща стойност 22 млн. лв. Ефектът по данни на ЕВН е най-осезателен в ромските квартали.


През следващите три години ще бъдат монтирани още 373 хил. от модерните уреди, като само за тази година е планирано да бъдат подменени 124 хил. от старите. Програмата за подмяната за 2014-2016 г. е за 68 млн. лв. и ще обхване 4 града на територията на енергото - Пловдив, Стара Загора, Сливен и Бургас.


Ще се започне от кварталите с най-големи загуби. В Пловдив наред е “Смирненски”, а в Бургас - “Меден рудник”.


Застудяване с 1 градус увеличава консумацията на ток с 611 мегаватчаса. В същото време включването на климатиците, за да се справим с градус повече жега през лятото, качва потреблението с 358 мегаватчаса за ден. Това обясниха от ЕВН по повод предстоящия старт на балансиращия пазар, което е поредната стъпка към либерализацията на пазара. Точната дата за влизането му в действие все още остава неясна предвид новите промени в правилата за търговия с електрическа енергия, които днес бяха обсъдени в ДКЕВР.


По сега действащите правила всяко енерго ще балансира няколко вида групи. В една от тях ще бъдат обединени битовите потребители. Засега колкото по-малки са разминаванията между прогнозите за потреблението на бита и реалността, толкова по-малко пари ще се дават за т.нар. балансираща енергия. Засега в цените на тока за битовите абонати не са включени разходите на нито едно енерго за това балансиране. По сметките на ЕРП-тата става въпрос за 80 млн. лв. за една година.


Групата на битовите клиенти е втората по трудност за балансиране, след тази на зелените централи и на топлофикациите, които произвеждат и ток. Освен тях ще има още група на фирмите, присъединени към мрежата средно напрежение на ЕРП-тата, които са предпочели да останат клиенти на енергото, вместо да си доставят ток от търговец. След като на фирмите беше дадено правото сами да си избират доставчик на ток, ЕВН е изгубило 53% от клиентите си на средно напрежение, които обаче формират едва 13% от потреблението. Те са отишли при търговци на еленергия. Към енергото като доставчик от последна инстанция са останали ВЕИ централите и фирми със стари дългове.


От ЕВН обясниха, че не са наясно за ефектите от балансирането на толкова много групи.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец