01/02

Свързани новини

03.07.2021 07:07

Служебните извадиха бюджета на плюс, завариха го с голям минус: Данни за полугодието

Видян 5459 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавните финанси отново излизат на плюс към края на полугодието. За периода януари - юни консолидираните приходи в държавния бюджет превишават разходите с около 82 млн. лв. по предварителни сметки на Министерството на финансите. За справка, месец по-рано – в края на май – месеца, който старото и новото правителство си поделиха, салдото беше отрицателно в размер на 173 млн. лв., хем предишен финансов министър беше „бюджетарят” К. Ананиев, при когото за първи път от много години бюджетът излезе на дефицит в началото на годината, когато обикновено е на профицит, защото е сезонът за плащане на данъци.
От предварителните сметки на финансовото ведомство, представени от новия министър Асен Василев става ясно, че постъпленията в бюджета нарастват с 15% през първото полугодие, а разходите - с една четвърт спрямо сумите от същия период на кризисната 2020 г. Увеличението на разходите е, както е заложено от предишния кабинет и може да се обясни с редовните избори на 4 април.
Служебният финансов министър Асен Василев обаче вече обяви, че очаква приходите тази година да бъдат с около 1-1,5 млрд. лв. повече от заложените, което ще позволи да бъдат направени повече разходи, без да се надвишава заложеният дефицит. Той е планиран в размер на 4,9 млрд. лв. в края на годината, при условие че антикризисните мерки продължат само до март. Но и правителството на ГЕРБ, и служебният кабинет удължиха много от тях основно за сметка на преструктуриране на разходи – например 50 лв. бонус за пенсионерите.
Към края на юни консолидираните приходи в бюджета превишават 24, 7 млрд. лв., което  е ръст от 15%, или 3.3 млрд. повече спрямо януари - юни 2020 г. Дори и без еднократния


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 харвардец 04.07.2021 16:39

    https://breaking.bg/mneniya/kiro-harvarda-mikrobiolog-teatral-specialist-po-istoriya-na-sredizemnomorieto/

  • 001 китаец 03.07.2021 10:07

    Асенчо е абсулютен соросоиден мошенник: Консорциумът между китайската HNA Airport Group Co LTD и българската "Пловдив Еърпорт инвест" взима летище Пловдив на концесия за 35 години, научи „Марица“. Комисията към Министерството на транспорта вече е направила своя избор, а до дни се очаква официалното решението на Министерски съвет. Представител на консорциума е Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. В Пловдив Еърпорт инвест пък участват няколко експертни с опит в летищната и авиационна дейност. https://www.marica.bg/plovdiv/transport/kitajcite-ot-hajnan-investirat-v-letishe-plovdiv-79-mln-lv

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да