През уикенда ръководителят на Националния кризисен щаб за бежанците от Украйна полк. Валери Рачев уточни, че хотелите трябва да се освободят до 31 май, за да не се пречи на летния туристически сезон

Свързани новини

20.04.2022 11:42

След 31 май бежанците да се оправят като всички останали: Министърът на туризма

Видян 2258 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ще настоявам след 31 май програмата за настаняване на бежанци от Украйна в хотели, за които плаща държавата, да приключи. Ние проявихме хуманност, солидарност и подкрепа към тези хора, които бягат от война, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях и вече е необходимо тези хора да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем и да живеят така, както живеят всички останали хора. Това каза днес пред БНТ министърът на туризма Христо Проданов. Той уточни, че става въпрос за около 25 хил. души от общо 85 хил. бежанци от Украйна.



През уикенда ръководителят на Националния кризисен щаб за бежанците от Украйна полк. Валери Рачев уточни, че хотелите трябва да се освободят до 31 май, за да не се пречи на летния туристически сезон, като целта е и да започне интеграцията на избягалите от войната в обществото. Вицепремиерът Калина Константинова пък уточни, че правителството планира да се стимулират работодатели да ги вземат на работа. Тези, които не са си намерили дом, пък щели да бъдат насочвани към държавни бази и общежития.



Според Проданов анкети от социалното министерство са показали, че 90% от бежанците, настанени в хотели, са готови да започнат работа в сферата на туризма. Проданов уточни, че до момента плащанията от държавата към хотелиерите, които се грижат за бежанци, вървят по график, като има достатъчно средства да се покрие престоят им до края на май. Става въпрос за около 11.1 млн. лв. на месец, като България ще кандидатства за възстановяване на платените средства по механизма за солидарност на ЕС.



"Летният туристически сезон ще е по-успешен от този миналата година, като липсата на туристи от Русия и Украйна ще се компенсира с такива от страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия, Словакия - б.а.), Румъния, Сърбия и Македония", каза Христо Проданов. Като проблем министърът на туризма посочи късно приетият бюджет и недостатъчните средства за реклама. "При актуализацията на бюджета ще поискаме допълнителни средства за реклама на туризма в България, защото съседите ни имат двойно и тройно повече средства", допълни министърът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.