“Твърдо убеден съм, че депутатите са наясно с тази отговорност и, или ще приемат нов бюджет, или поне удължаване на сегашния”, изтъкна служебният икономически министър. Според него обаче до 10 юни е малко вероятно да бъде гласуван нов.

Свързани новини

22.05.2023 09:26

Скоро държавата няма да може да се разплаща: Министърът на икономиката

Видян 1627 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“След 10 юни държавата няма да може да се разплаща”, обяви пред БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.


Тогава изтича удължителният закон за бюджета, на практика от понеделник (12-о число)”, обясни той. Напомняме, че още в средата на март в свой доклад шефът на МФ Росица Велкова-Желева алармира за възможен фалит на България, което после се постара да замете и отрече. В него тя призова всички министерства да намалят харчовете си с 20%. Сега и Стоянов отчита, че най-голям проблем са именно разходите, които скочиха с 30% спрямо м.г.


“В такива случаи, когато няма приет бюджет или е изтекъл законът за удължаването му, страната трябва да се върне към нулево салдо - може да харчи само, ако бюджетът е на плюс (а той очевидно не е). Когато е на минус няма право да харчи нищо, докато не стане отново на нула и евентуално на плюс. Това би довело до невъзможност за изплащане на заплати”, посочи Стоянов. Той добави, че за юни пенсиите ще бъдат платени до 10-о число така или иначе. Но на теория изтичането на удължителния закон би довело до спиране на всички плащания.


“Твърдо убеден съм, че депутатите са наясно с тази отговорност и, или ще приемат нов бюджет, или поне удължаване на сегашния”, изтъкна служебният икономически министър. Според него обаче до 10 юни е малко вероятно да бъде гласуван нов.


“С удължаване на действащия бюджет положението ще бъде спасено откъм най-негативния сценарий, ще продължим да харчим 1/12 от м.г., но ситуацията е коренно различна”, подчерта Стоянов. “Много е трудно с бюджета от 2022 г. да се работи през 2023 г.”, обясни той.


“Българският бизнес в тези сложни времена показа, че е доста стабилен, гъвкав. Икономика ни е стабилна, расте, расте и износът”, отчете Стоянов. По думите му инфлацията е рекордно ниска у нас. Цените генерално падат, но тези на хранителните стоки не го правят със същия темп. Според него у нас не може да става дума за рецесия. “Държавата обаче не може да навакса тези огромни разходи, които скочиха с 30% със съответните приходи”, подчерта министърът.


 Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 24.05.2023 19:41

    Като не знае как държава се разплаща, да пита китайците.

  • 001 Anonimen 23.05.2023 18:20

    Този министър се шегува ... пари има за всичко .Всеки икономист дори със средно образование може да направи проверка .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за