Свързани новини

23.04.2021 17:34

Ще се гласува само с машини, а в чужбина и по пощата

Видян 6751 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На първо четене правната комисия в НС прие промените в изборните правила със съответните промени в Изборния кодекс (ИК). Поправките предвиждат гласуване само с машини в секциите с над 300 избиратели, видеонаблюдение при броенето на гласовете, смяна на сегашната ЦИК и намаляване на състава ѝ от 20 на 15 души. Предвидено е и  експериментално електронно гласуване на първите предстоящи президентски избори. Другата промяна дава възможност за гласуване по пощата, но ограничена. Важна новина има и за сънародниците ни , за които ще бъде създаден избирателен район Чужбина, както и ще има отпадане на лимита за секции извън ЕС. Отхвърлено бе обаче искането на партията на Слави Трифонов за намаляване на партийната субсидия до 1 лев на глас.
Законопроектите за промени в ИК бяха общо 6:  2 на Демократична България (ДБ), 2 на Изправи се! Мутри вън (ИМВ) и по 1 на ИТН и ГЕРБ. Голяма част от предложенията на ДБ и ИМВ се припокриват с тези на ИТН.
Никой не подкрепи предложението на ГЕРБ за мажоритарни избори за депутати. Това предизвика и най-голям спор, тъй като партията на Бойко Борисов обвини ИТН, че се отказва от него и е лъгала избирателите.  От формацията на Трифонов отвърнаха, че такава сериозна промяна не може да се направи за една нощ, но ще е факт за следващите редовни избори. Шефът на ПГ на ИТН  Тошко Йорданов обяви пък, че ако има правителство, то това ще се направи сега, а ако няма - след предсрочен вот.
Новата ЦИК трябва да се избере по процедура на президента по предложение на партиите в НС. Не е известно обаче дали това ще се случи, тъй като трите нови формации имат различни виждания, а


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 24.04.2021 12:25

    Затова сега създават поколения аналфабети /неграмотници/, за да остават безпросветни и да не научават истини, които не са изгодни за новобогаташите, смучещи народната кръв.

  • 002 КОЙ, КОЙ ЩЕ АРЕСТУВА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ? 24.04.2021 11:16

    Над 4700 души подкрепиха за ден уволнения от УНСС доцент. Университетът сам урони престижа си, твърдят журналистически организации. Петицията в подкрепа на уволнения от УНСС доц. Мартин Осиковски само за ден събра над 4700 подписа. Тя настоява преподавателят да бъде върнат на работа. Осиковски бе уволнен дисциплинарно на 21 април, след като два дни преди парламентарния вот възропта срещу посещението на Бойко Борисов в университета. Петиция против дисциплинарното уволнение на доц. Мартин Осиковски, преподавател в УНСС. https://www.peticiq.com/321295 Подпишете петицията!

  • 001 Anonimen читатель 24.04.2021 11:15

    „Свидетел на историята“ Цялата книга в EPUB файл. https://drive.google.com/file/d/0BxOF_iANI2TrTW83Nlg4RDhCakU/view

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева