Според хора, запознати с мислите на канцлера, Шолц е съгласен, че ЕС ще трябва да въведе контрамерки, подобни на американската схема, ако Вашингтон откаже да отговори на основните опасения, изразени от Берлин и Париж.

Свързани новини

29.10.2022 07:15

Шолц и Макрон заплашват с ответни търговски мерки срещу Байдън

Видян 7755 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като публично се скараха, Олаф Шолц и Еманюел Макрон намериха нещо, по което са единодушни: нарастващата тревога от нелоялната конкуренция от страна на САЩ и потенциалната необходимост Европа да отвърне на удара, съобщава европейското издание на Политико.

Немският канцлер и френският президент обсъдиха общите си опасения по време на близо три часа и половина разговори на обяд с риба, вино и шампанско в Париж.

Според запознати с обсъжданията те са се съгласили, че последните планове за държавни субсидии в САЩ представляват мерки, които нарушават пазара и целят да убедят компаниите да преместят производството си в САЩ. И това е проблем, който те искат да бъде решен от Европейския съюз.


 Срещата на мненията по този въпрос последва публичните разногласия през последните седмици по ключови политически въпроси като енергетиката и отбраната, които разклатиха това, което често се смята за основен политически съюз между двете най-големи икономики в ЕС.


 Но въпреки че обядът им се проведе в неприятен контекст, двамата лидери се съгласиха, че ЕС не може да остане безучастен, ако Вашингтон продължи да прилага в сегашния му вид Закона за намаляване на инфлацията, който предлага намаляване на данъците и енергийни облекчения за компаниите, инвестиращи на територията на САЩ. По-конкретно, наскоро подписаното законодателство на САЩ насърчава потребителите да "купуват американски", когато става въпрос за избор на електромобил - ход, който е особено болезнен за големите автомобилни индустрии в страни като Франция и Германия.

Посланието от обяда в Париж е: ако САЩ не намалят мащаба, ЕС ще трябва да отвърне на удара. Подобни схеми за стимулиране на предприятията ще са необходими, за да се избегне нелоялна конкуренция или загуба на инвестиции. Този ход би довел до риск трансатлантическите отношения да изпаднат в нова търговска война.



Макрон пръв оповести суровото предупреждение. "Нуждаем се от закон "Купувай европейско" като американците, трябва да запазим субсидиите си за нашите европейски производители", заяви френският президент в сряда вечерта в интервю за телевизионния канал France 2, визирайки конкретно държавните субсидии за електрически автомобили.


 Макрон също така спомена подобни опасения относно субсидираната от държавата конкуренция от страна на Китай: "Имате Китай, който защитава своята индустрия, САЩ, които защитават своята индустрия, и Европа, която е отворена за посещения", каза Макрон и добави: "[Шолц и аз] имаме истинско сходство, за да продължим напред по темата, имахме много добър разговор. "

Важното е, че Берлин, който традиционно е по-неохотен, когато става въпрос за конфронтация със САЩ в търговски спорове, действително подкрепя френските усилия. Според хора, запознати с мислите на канцлера, Шолц е съгласен, че ЕС ще трябва да въведе контрамерки, подобни на американската схема, ако Вашингтон откаже да отговори на основните опасения, изразени от Берлин и Париж.
 


 Снимка:AFP


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.10.2022 10:08

    най-сетне проблясък..ще им дойде акъла, но ще е твърде късно..

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.