Скок на тока от лятото

Свързани новини

27.02.2024 09:31

Шоков скок на тока от лятото, отпада и евтината нощна тарифа

Видян 1862 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 1 юли се премахва евтината нощна тарифа и домакинствата ще плащат тока по една цена. Това е една от промените, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро от лятото, предупреждават експерти в енергетиката. Припомняме, че този регулатор е на ППДБ, а премиерът Денков, ППДБ, е близък с боса на Електрохолд (това, което беше ЧЕЗ), което и не отрича".

Мотивите за премахването на по-евтиния ток през нощта са, че вече няма излишък на енергия в тъмните часове на денонощието. Дори обратното - през нощта търсенето се е увеличило. Тарифата с по-ниска цена бе въведена преди много години заради големите блокове V и VI на АЕЦ “Козлодуй”, защото не е имало ползване на електроенергията им. Точно затова е построена и ПАВЕЦ “Чаира”, за да може помпите през нощта с евтиния ток от атомната централа да качват водата от язовир “Чаира” в язовир “Белмекен”, а след това да се произвежда енергия, когато е нужна.

Тези времена обаче са в миналото, ПАВЕЦ “Чаира” не работи поради авария и сега вече се търси къде да се пласира токът в слънчевите часове на деня - от 12 до 17 ч, заради фотоволтаиците, чието производство на електроенергия напоследък трудно намира реализация. Експерти коментират, че вместо нощна тарифа може да има други планове - например в зависимост от потребяваната енергия или пък това, което се харчи в пикови часове.

Заедно с “премахването” на нощния ток от 1 юли се задава и поскъпване, убедени са експертите. Прогнозата им индиректно потвърди и председателя на КЕВР Иван Иванов, който препоръча да се вземат предвид инфлацията и други фактори при определяне на новите тарифи. В момента, заедно с надбавката за снабдяване и с стойността за мрежови услуги на “Електрохолд продажби”, цената за Западна България за домакинствата е 190 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 01.03.2024 05:26

    Нехранимайковците-алчните политици се договарят за рушвети платени от нас.

  • 002 Anonimen 27.02.2024 15:43

    хем неграмотни, хем ужасно алчни и постоянно си мечтаят как с торбите с пари ще се изнесат по някои острави или в Дубай, сега ни натрисат криминалните бежанци, но срещу 20 бона в евро на затворник, дърлят се за тези пари, а убийците ще бъдат пуснати в центъра да трепят наред българите с робска психика, които само правят подписки и миролюбиви протести докато циганите трепеха години наред старците, те се чудят как да ги приобщават

  • 001 Anonimen 27.02.2024 12:42

    Цялата работа на КЕВР е пунта мара! Всичко идва от партийните вождове от парламента, които се крият зад КЕВР! Изравняването на дневна и нощна тарифа, че и допълнително поскъпване ще бутне калпавата и алчна власт! Което е добре!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв