Проектът за подробен устройствен план на терена до „Синия лъв“ на ул. „Иван Вазов“ от 2017 г. до момента е връщан 3 пъти с указания за промени от направление „Архитектура и градоустройство“ на Столичната община.

Свързани новини

31.01.2023 10:31

Шефът на СОС спира строеж до Народния

Видян 1435 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проектът за подробен устройствен план на терена до ресторанта и клуб на СДС Синия лъв в пешеходната част на ул. Иван Вазов – реално Градската градина до Народния театър, от 2017 г. до момента е връщан 3 пъти с указания за промени от направление Архитектура и градоустройство на Столичната община.



„Поисках от главния архитект Здравко Здравков да отложи разглеждането на проекта за ПУП за УПИ III-337, кв. 468 в район Средец от Специализирания експертен съвет, докато инвеститорът не представи в комисията по екология на Столичния общински съвет ново изследване с максимално запазване на съществуващите дървета в имота”, заяви председателят на градския парламент Георги Георгиев.



„Припомням, че през юли 2021 г. Министерството на културата е съгласувало проекта за Подробен устройствен план на имота, който включва строителство на 6-етажна сграда. След направени промени в проекта през декември 2022 г. кметът на район Средец Трайчо Трайков също изпраща писмо до направление Архитектура и градоустройство на Столичната община, в което заявява, че не възразява срещу приемането на проект за ПУП“, уточни Георгиев.


Напомняме, че 10 години по-рано тогавашният председател на Столичния общински съвет Андрей Иванов, който е родом от Перник, нямаше нищо против неговите съграждани - и по съвместителство чистачи на София - от Титан да придобият супер атрактивния имот в самото сърце на милионния град. Напомняме също, че техен съдружник в хигиенизирането е Кирил Домусчиев.


Какъв точно е бил интересът на Иванов по тази сделка? Едва ли някой извън тяхната пернишка група може ясно да посочи, но е твърде вероятно да го има.


Иначе всеки здравомислещ гражданин, да не говорим за председател на градския парламент, би бил силно притеснен до Народния театър на Фелнер и Хелмер и в непосредствено съседство с великолепната къща на арх. Никола Лазаров на повече от 110 г., която е била дом и клиника на един от първите гениални лекари на България, та и край Синия лъв – също чудесна къща и бъдеща детска градина, зад Бамбука – едно от най-прекрасните здания на стара София, да бъде построен бетонен бутор в стил Пернишка превъзходна, или – ако предпочитате – мутробарок.


И не само от естетически подбуди, но и по обективни причини.
Градската градина е най-старият парк в София и България, който миналата година закръгли точно век и половина. Тя неслучайно е направена в самия център, за да бъде неговите „бели дробове”. Да има голямо открито пространство за дишане, чиято прекрасна зеленина да се слива с минипарка около Двореца в единна композиция.


Даже при социализма, когато две мнения няма и всичко се приема единодушно, се надига гражданско недоволство, когато започва да се застроява т.нар. Кула на Пенчо Кубадински, която вече половин век приютява в първия в столицата небостъргач Министерството на транспорта. А дори тя все пак е вече извън границите, макар и непосредствено до Градската градина, на ъгъла с ул. Гурко.


Разбира се, това го знаем само софиянците. Перничаните не разбират тези елементарни неща и още по-лошото не ги ценят, особено ако са сметнали какви милиони биха спечелили.




 Снимка: Виктория Ниновска 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 наглец 31.01.2023 18:50

    Фашагата Георгиев да махне украинското знаме от СО, защото не е питал столичани и това не е личния му дом за да се разпорежда еднолично!

  • 001 Anonimen 31.01.2023 17:11

    Дайте му пари и ще ви разреши!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и