Свързани новини

08.03.2012 14:26

Шефът на Правителствена болница с 15 бона месечно върху заплатата

Видян 3040 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Месец, след като 19’ пръв в пресата писа за скандала с незаконните операции и завишената детска смъртност в Правителствена болница по сигнал на Канал 3 и Центъра за защита на правата в здравеопазването, д-р Любомир Спасов най-накрая проговори. Но не по своя воля, а след нареждане от премиера Борисов, който е пряк началник на клиника Лозенец.
Докторът си призна не само за 6-те смъртни случая с деца – повечето бебета, но и че е бил оператор на всички трансплантации. Интересно е тогава защо в съда по две от  водените по тези казуси дела за оператор се води някой си д-р Петров, който е в пенсионна възраст.
Спасов не отговори на въпроса на Сашо Диков защо не спазва Наредба №20, според която Правителствена болница няма право да трансплантира деца. Докторът изрече безмислицата: “тази наредба за мен не важи”. Дали се поставя над законите в държавата или беше въпрос на недомислие?
Спасов обаче призна, че получава по 15 000 лева на месец за извънредно положен труд. Което прави невероятните 180 000 лв. на година. Той оправдава това с малката си заплата - била около 1000 лева, а отделно 600 лева взема като декан. През миналата година на лекарите пък са раздадени 2,5 милиона лева за допълнително положен труд. Така обслужващите 300 души от властта доктори вземат само бонуси, колкото й трябваха на държавата, за да спаси от затваряне 3 от 14-те закрити миналата година болници. Една от тях е тази в Девин, на която разчитаха бедните хора от 3 родопски общини. Апропо, премиерът нареди още през 2009 г., точно предвид завишените доходи на шефовете на болници никой, който взема пари от държавата, да не се разписва за повече от премиера – сиреч 3500 лв.
Заради активността на Сашо Диков Изпълнителната агенция по трансплантации извърши проверка в здравното заведение и препоръча временно да бъдат спрени трансплантациите. Директорът на ИАТ д-р Силви Кирилов обясни, че препоръката е издадена, тъй като наскоро напуснал инвазивен хирург и така необходимият брой специалисти в бившата Правителствена болница бил по-малък. Истинската причина обаче едва ли споменатата.


Снимка: БТА


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец