Свързани новини

06.02.2012 18:07

Правителствена болница извършва незаконни операции

Видян 3661 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ужасяващи разкрития за незаконни операции не къде да е, а в Правителствена болница прави в специално интервю за новия брой на седмичника Супер 19’ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Най-тревожни са разкритията на дипломирания лекар и юрист за смъртността при нерегламентираните чернодробни трансплантации при деца – между 35% и 70% по различните оценки при норма за ЕС от 4 на сто: “Правителствена болница е извършвала трансплантациите в нарушение на действащата нормативна уредба. Предстои да се изясни кой точно е извършил операциите, защото нито един от практикуващите там лекари не разполага с необходимата по закон квалификация, опит и умения. На този човек или тези хора може да бъде потърсена и наказателна отговорност за причиняване на смърт. Здравният министър и Агенцията по трансплантация се страхуват да вземат отношение, защото болницата е на прякото разпореждане на Министерския съвет”. По случаите вече се водят и дела и ако близките на жертвите – невинни деца, успеят да докажат правотата си, скандалът ще стане чутовен, колкото и да се прикрива до днес.
Според Кацаров има проблем и при сърдечната хирургия в Правителствена: “Правителството е присъдило трето ниво на компетентност на болницата за дейностите по кардиохирургия. По данни, получени от НЗОК, клиниката по кардиохирургия не отговаря на изискванията на наредбата за медицинския стандарт. При тези обстоятелства, НЗОК няма право да сключи договор за клиничните пътеки по кардиохирургия”.
Експертът Кацаров разкрива още: “По оплакване от болни е извършена проверка и наложена санкция от НЗОК. Върховният административен съд потвърди решението за неправомерно вземане на пари от пациентите”.
Скандалът е още по-голям като се има предвид и още нещо, което изяснява доктор Кацаров: “Болницата на властта получава пари не само по договор с НЗОК, но и допълнителна субсидия от около 15 милиона лева годишно. Тази сума се равнява на разходите на всички закрити през 2011 г. 15 общински болници, взети заедно”.
Още уникални разкрития за невероятната каша, забъркана в здравеопазването от здравния октопод и неговите хора – четете в новия брой на седмичника Супер 19’ от днес по сергиите.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,