Свързани новини

17.06.2013 10:29

Сергей Станишев: Пеевски беше политическа грешка

Видян 1310 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Подценихме обществената реакция, което беше политическа грешка. Това е сериозен урок. Правителството веднага се коригира и се съобрази с общественото мнение. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в предаването "Нека говорят" по БТВ по повод избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.


"Уважавам протестите, в това число спонтанните протести, които се случиха. Всеки има право да протестира демократично и да очаква реакции от властта по отношение на исканията им", каза Станишев. Според него правителството трябва да докаже, че работи в интерес на хората. "Предсрочни избори обслужват само статуквото на ГЕРБ, задкулисните договорки и икономически интереси", каза председателят на БСП. По думите му най- големият страх на ГЕРБ, е че ще започнат да се променят нещата в интерес на хората и ще се каже истината защо хората живеят в мизерия.
Станишев напомни, че през последните четири години държавата беше превзета от мафията. "Върхушката на ГЕРБ употреби държавата и я превърна в своя собственост. Основната кауза, с която участвах в кампанията е да се прекрати това и да се върне България на хората", каза лидерът на БСП. "Не участвам в това усилие за създаване на правителство, за да се облагодетелствам и да имам власт. Никой с нищо не ме държи и не ме е страх. Имам една кауза -  да започнем нормализация на държавата. Това е болезнен процес и той не е лек. Убеден съм,че това е и ангажимента на Орешарски", каза Станишев.


Извинявам се, ако съм допуснал грешка, търсил съм полезното за държавата
Лидерът на БСП се обърна към членовете на партията с думите - "Извинявам се, ако съм допуснал политическа грешка, но съм го направил с много ясна вътрешна убеденост кое ще бъде полезно за държавата - да започне процес на преодоляване на частните интереси, които са просмукали цялото ни общество. Всичко което правя, го правя в името на тази кауза". Станишев защити депутатите от ПГКБ, които по думите му са подложени на голям натиск." Те не носят отговорност за това гласуване. Те гласуваха от доверие към Орешарски и към мен, за което има благодаря", каза лидерът на БСП.  


Пред себе си имам кауза и тя не е приключила
Станишев обяви, че няма намерение да подава оставка. "Пред себе си имам кауза и тя не е приключила като мотивация за моите действия и за това да бъда лидер на БСП. Знам каква отговорност нося пред държавата, хората и пред БСП", добави Станишев. Той напомни, че БСП удвои представителството си в парламента и от позицията на втора политическа сила формира правителство. "Водихме немалко разговори с ръководството на ДПС. Моята позиция пред тях е, че ако правим това правителство, единственият смисъл то да съществува, е да започнем реална промяна и държавата да работи за хората", категоричен беше председателят на левицата. Според него не са чисти мотивите на тези, които му искат оставката. Станишев изтъкна, че в годините той е бил пречка срещу колаборацията между БСП и ГЕРБ.


Подготвя се  сценарий за дестабилизиране на държавата
Станишев напомни, че от първия ден на парламента ГЕРБ заявиха, че не признават изборите, поискаха предсрочни избори и започна подготовка за сценарий за дестабилизиране на държавата. "Тази информация е достоверна и много сериозна. Работи се с много обещания, заплахи и пари, защото и до момента почти цялата държавна машина остава под контрола на ГЕРБ", каза Станишев.  
Станишев обясни процеса на търсене на кандидатура за шеф на ДАНС. "Преценката беше, че в тази критична ситуация, когато работи сценарий за дестабилизация, само и само да не се разкрият истините за злоупотребите на Борисов и Цветанов, търсихме наред с професионалните качества, личност, която би рискувала", обясни лидерът на БСП. Според него, ако имаше шанс да покаже действия, Пеевски щеше да докаже, че работи за държавата. "Много малко са хората, които биха имали куража, решимостта, да рискуват живота си и живота на близките си. Защото няма как да настъпи пречистване, да се натиснат интереси -  частни и корпоративни, които източват държавата, ако не рискуваш всичко. Това е мотива за неговото предложение", каза Станишев.


Правителството поема рискове и засяга интереси
Лидерът на БСП напомни, че новото правителство тръгна към възстановяване на независимото бюро на СРС-та, за да се спре злоупотребата. Засили се парламентарният контрол върху ДАНС и службите. Възстановен беше балансът между МВР и ДАНС. Освен това за първи път от много години насам, няма партийна фигура да бъде начело на МВР -което е знак, че МВР няма да се използва за партийни нужди. Станишев отбеляза, още, че по  разпореждане на премиера се готвят законодателни промени, така че да се гарантира намаляване на цените на тока. "Вярвам, че ще се намери възможност. Това се постига със засягане на конкретни икономически интереси. Това също е голям риск, който се поема", каза Станишев. Той напомни и за ангажимента да се създаде парк Българско Черноморие. "Дайте шанс на правителството на Орешарски да покаже за кого работи и на тази основа да се преценява", призова Станишев.
Според лидера на БСП президентът е показал ясна политическа пристрастност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби